Још једна европска држава подржала поступак Међународног суда правде против Израела

0
митинзи и демонстрације

митинзи и демонстрације

Словенија је одлучила да се званично придружи поступку пред Међународним судом правде (МСП), тражећи саветодавно мишљење о израелској политици у Појасу Газе, Источном Јерусалему и на Западној обали – захтеву који претходи јужноафричким оптужбама за геноцид које су представљене суду прошле недеље.

Генерална скупштина УН је у децембру 2022. године изгласала да тражи од Међународног суда правде, главног органа УН, да изда саветодавно мишљење о томе да ли је израелска политика на овим територијама прекршила међународно право, наводи “Тајмс оф Израел”.

Министарка спољних послова Тања Фајон је прошле недеље саопштила да је Словенија одлучила да “активно учествује” у овом поступку због актуелног сукоба у Гази и ситуације на Западној обали.

Суд ће испитати “израелско трајно кршење права палестинског народа на самоопредељење, од продужене окупације, насељавања и анексије палестинске територије окупиране од 1967. године”, као и политику у источном Јерусалиму, и наводно “дискриминаторно законодавство”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одлука Словеније да учествује у предлогу даће јој могућност да поднесе писани став о питањима која су покренута захтевом Генералне скупштине УН.

“Реч је о веома широком спектру наводних кршења која су чињена у региону деценијама и чије су ужасне последице видљиве и данас”, рекла је Тања Фајон.

“Словенија је доследно позивала на додатне санкције Хамасу и насилним израелским насељеницима на Западној обали, као и на успостављање трајног примирја у Гази, неограничен хуманитарни приступ и рани почетак мировног процеса за решење две државе”, додала је.

Прво рочиште у овом предмету заказано је за 19. фебруар.

Неколико других земаља је већ доставило писмене коментаре на захтев Генералне скупштине УН, укључујући Јордан, Катар, Белизе, Бангладеш, Индонезију и Египат. Словенија је прва европска држава која је то учинила.

Прочитајте још:  ИРАН СЕ ОСВЕТИО? У Израелу ликвидиран официр Мосада одговоран за смрт иранског физичара

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *