Камерон би да плени замрзнуте руске паре: Имамо морално оправдање

0
руске

Дејвид Камерон (Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber)

Британија појачава притисак на западне владе да искористе 350 милијарди долара замрзнуте руске имовине да помогну обнову разорене украјинске економије, док министар спољних послова те земље Дејвид Камерон инсистира да за то постоје правна, морална и политичка оправдања.

“Када је Путин покренуо ову илегалну инвазију, свет се променио, и ми морамо да се мењамо са њим и признамо да смо сада у опаснијем, неизвеснијем и тежем свету. Требало би да будемо спремни да иновативо размишљања о томе како користимо ове ресурсе да помогнемо Украјини”, рекао је у Давосу Камерон.

Богате земље Г7 замрзле су резерве руске Централне банке од почетка специјалне војне операције, а из Кијева су све гласнији захтеви да се та средства и заплене и потроше на реконструкцију њихове земље.

Главни економиста Европске банке за обнову и развој Беата Јаворчик рекла је да без континуираног прилива финансијске подршке из иностранства постоји шанса да ће украјинска влада морати да штампа новац да би платила своје рачуне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Не желимо пропалу државу”, рекла је она.

За Камерона је “морални аргумент” за трошење туђег новца “јасан и јак”.

“На крају ће Русија морати да плати репарације за своју илегалну инвазију, па зашто не потрошити део новца сада, уместо да чекамо да се рат заврши и да тад водимо све правне препирке око репарација”, тврди Британац.

Министар спољних послова је одбацио забринутост критичара да би то могло да промени начин на који људи виде финансијске центре, односно да изазове пад поверења у банке ако оне тако лако могу да одузимају туђа средства, па самим тим и изазове егзодус других националних резерви из западних банака.

Прочитајте још:  Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре…

Камерон је рекао да он веома напорно ради на том питању, као и остатак групе Г7, и да је уверен у напредак.

Извршни директор “Ермитаж капитал менаџмента” и дугогодишњи критичар Кремља Бил Браудер, рекао је да се све ово мора одрадити пре него следећих председничких избора у САД, на којима би могао да победи Доналд Трамп.

“Доналд Трамп је рекао да ће решити украјинску кризу за један дан. Шта то значи? Он ће Украјини једноставно пресећи финансирање. Тврдио бих, остављајући по страни све ове ситнице, да је конфискација 350 милијарди долара осигурање од Доналда Трампа. То треба да се уради пре америчких избора, како би, ако ако он победи, Украјина могла да настави да се брани и победи”, додао је Браудер на догађају у “Украјинској кући” у Давосу.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *