РУСИЈА ПРИЗНАЈЕ: Турска нам је забила нож у леђа, а Кина се припрема!

0
турска

ФОТО: ЦХИНАФОТОПРЕСС/ЗУМАПРЕСС.ЦОМ/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

Турске банке одбијају да раде са руским из страха од санкција. У медијима су се појавили извештаји да су потпуно исти проблеми почели и у раду са кинеским банкама. Шта се дешава заправо анализира руски портал Цариград.

Запад је одлучио да индиректним утицајем повуче Русију из активних трговинских односа – због новог пакета санкција у децембру су настали проблеми у односима са турским банкама. Како Комерсант сигнализира, турске банке углавном одбијају да раде са руским.

Извори напомињу да се погоршање ситуације у међубанкарском сектору две земље примећује од прошлог лета. Међутим, све се погоршало након што је амерички председник 22. децембра издао указ о секундарним санкцијама. Као резултат, то је довело до тога да турске банке прекину кореспондентске односе са скоро свим кредитним институцијама у Русији.

Штавише, не говоримо само о прекиду дописничких односа, већ и о „замрзнућу“ веза – обустави обраде плаћања без формалног затварања уговора.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Међутим, постоје локални изузеци. Турска даје олакшице у односу на подружнице страних банака у Русији.

Према учесницима на тржишту, исти проблеми, иако у мањем обиму, настају када се ради са кинеским играчима.

Економиста и финансијски аналитичар Михаил Бељајев је у разговору за Цариград приметио да тренутна ситуација одражава зависност Турске од диктата Сједињених Држава.

Најнегативнија тачка лежи више на политичком пољу, а то је доказ да Турска још увек није слободна од утицаја Сједињених Држава и да је принуђена да делује, упркос покушајима турског руководства да води независну политику и сматра се скоро регионални лидер,- Објаснио је.

 

Према његовим речима, у овој ситуацији треба рећи да се кандидат за регионално лидерство [Турска] налази под озбиљном диктатуром Сједињених Држава и не може деловати самостално, без обзира на САД.

Прочитајте још:  Песков: За сада не затварамо границе

“И из овога морамо извући озбиљан закључак о будућим односима са овим партнером. Нико не каже да треба да прекинемо односе са њим и да прекинемо све спољнотрговинске везе, поготово што су од користи и једној и другој страни. Али када се прави прогноза, ови ризици се морају у потпуности узети у обзир“, објаснио је он.

Удар на Турску

Важно је схватити да одлука турских банака, које се толико плаше „ах-та-та” од Американаца, може погодити и саму Турску. Саговорник Цариграда објашњава да у таквим условима, када се појаве потешкоће, може се смањити и туристички ток у Турску. А ово ће сигурно погодити економију државе.

 

„Појединци који плаћају као део туристичког тока долазе у Турску и морају да купе турски производ (плаћање хотела, лета, ресторана, куповине у продавницама)… А ако је плаћање пластичним картицама безготовинским плаћањем тешко, ово је проблем. Наравно, појединци могу све да плате готовином. Али ово је незгодно, ређе, иако је могуће. Али сама непријатност ће природно ограничити ток и биће потешкоћа у овом правцу, и прилично озбиљних“, сматра Бељајев.

Бизнис ће се прилагодити

Што се посла тиче, алтернатива ипак постоји. Компаније које сарађују на међународном нивоу моћи ће да пронађу опцију за економске односе уз помоћ посредника.

Ове препреке се могу заобићи на мање згодан и скуп начин, али се ипак обрачуни између банака обављају преко кореспондентних рачуна. А ако не можете да користите кореспондентске рачуне директно између руске и турске банке, можете пронаћи другу или трећу банку преко које можете извршити ова плаћања. Односно, компаније су међусобно повезане мрежом кореспондентских односа и такво плаћање се може извршити. Али, наравно, то ће бити друге трансакције, а трошкови самих операција ће се повећати. Међутим, ситуација није безизлазна, а имамо и прилично озбиљан трговински промет са Турском.

Прочитајте још:  Русија улази у безвизни режим са 11 земаља

То значи да ће интерес обе стране посла наћи прилику и отворити пут за даља поравнања, иако ће то бити теже и скупље, али то није ћорсокак. Али невоља је, у сваком случају, што ће уместо оваквих нормалних трговинских односа то бити, у извесној мери, трка са препрекама,– изјавио је Михаил Бељајев.

Шеф одбора Асоцијације за финансијске иновације Роман Прохоров слаже се да Турска и даље намерава да задржи статус робног и транспортног чворишта између Русије и Европе.

 

Он је у разговору за Комерсант указао на то да би , уколико се испостави да су ризици превелики за турске банке, једина ефикасна опција, према учесницима на финансијском тржишту, била успостављање обрачуна са Турском преко банака трећих земаља, укључујући ЗНД.

И постоји довољно варијација о томе како то учинити.

Постоји много начина за плаћање преко пријатељских јурисдикција у Јерменији, Киргистану и тако даље, истакао је он. И ово ће заиста поскупити насеља, али ће и даље омогућити плаћање.

Шта је са Кином?

Западна штампа такође указује да, у позадини америчких санкција, кинеске државне банке пооштравају ограничења за финансирање руских клијената. Према Блумбергу, постоје докази да су најмање две банке почеле да преиспитују своје пословање у Русији последњих недеља, фокусирајући се на прекограничне трансакције.

Напомиње се да ће банке прекинути везе са клијентима на листи санкција и престати да пружају било какве финансијске услуге руском војном сектору у било којој валути и без обзира на локацију трансакција, рекли су извори.

Синолог Николај Вавилов на свом Телеграм каналу примећује да овде није све тако једноставно. Неосновано је рећи да Кина глобално одбија да комуницира са руским партнерима.

Прочитајте још:  РАТ! Турски специјалци пуцају на грчку војску!

 

Према његовим речима, критичност деловања кинеских банака на руску економију треба проценити на основу низа услова. Важно је разумети, наглашава он, да се не одвијају сва плаћања преко банака које би могле да почну са чековима, неке кинеске банке су повезане са руским платним системом СПФС, значајан обим извозно-увозних трансакција између Русије и Кине одвија се коришћењем криптовалута, а плаћања по уговорима за енергетске ресурсе негативни процеси неће бити погођени.

Амерички притисак на руско-кинеске банкарске комуникације биће ограничен, у циљу обуздавања рекордног темпа приближавања двеју економија и раста трговинског промета, пише Вавилов. – Могуће је да ће инспекције бити ограничене природе и њихов главни циљ је да покажу Сједињеним Државама да Кина демонстративно спроводи споразуме на позадини приближавања решења украјинске кризе.

Тешкоће и ништа више

Генерално, резимира финансијски аналитичар Михаил Бељајев, за Русију су такви тренуци компликација спољноекономске ситуације. Наравно, за активну спољнотрговинску размену изузетно важна и значајна прича су обрачуни између компанија и између земаља. Ако банке одбију или имају било какве потешкоће у обављању таквих послова, то значи да је трговина робом и услугама немогућа. Међутим, чак и из најтеже ситуације увек можете пронаћи излаз.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *