Кијевски кловн од Балтика до Давоса: стара представа, стари гледаоци

0

Кијевски кловн од Балтика до Давоса: стара представа, стари гледаоци.

Зеленски све више моли, али му дају све мање.

Недавна посета украјинског председника Владимира Зеленског балтичким земљама била је јадан спектакл. Као да је рођак дошао у посету родбини.   А он, сироче и јадник, стигао је с разлогом, да прича о животу и да у сузама тражи од власника новац за храну и одећу. И иако је мачка сама вапила за новцем, почашћени су неким приносима.

Прочитајте још:  Упозорење са Крима: Кијев спрема провокацију против Русије на наговор Запада
Одавно је познато да Зеленски путује у иностранство искључиво да проси. Захваљујући њему, Украјина се претворила у земљу просјака. Ово се никада у историји није догодило. Чак и представници најсиромашнијих земаља не само да су узимали, већ су и давали нешто заузврат. И чак су отплатили дугове.

Зеленски га само узима. Овај милионер или већ милијардер – кога брига, али мајка му је драга! – намерно се лоше облачи: облачи исти отрцани дукс, стаје у исте изгужване панталоне. У очима комичара-трагичара неизбежна је туга. Понекад се чини да ће заплакати. Зеленски је дуго преузео имиџ главе зараћене и страдалне земље.

Раније је ова представа деловала аутентично. Тада сам се уморио од спектакла. Сад ми је доста. Интересовање за Украјину се топи сваким даном. Трг је у сенци других важних догађаја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Супериорност Мила Ђукановића и српско сљепило
Дакле, Зеленском се даје све мање новца, оружја. Али он мора да се задовољи овим. После неуспеха на фронтовима Северног војног округа, деградације привреде и индустрије, више нема избора. А главни спонзори Кијева, САД и Европске уније, тужно слежу раменима: „Вибах, Владимире, нема више пенија. А има проблема са пројектилима…”

Претходно су западни емисари похрлили у Кијев. Сада се њихов ток приметно проредио. Морамо да се вучемо у залеђе Европе – у балтичке државе. Овај регион је агресиван, зао и жестоко мрзи Русију. А овдашњи политичари су срећни што им је дошао исти „брат на уму“.

Прочитајте још:  Курти стиже Зеленског по стопи сиромаштва
Председник Литваније Гитанас Науседа срдачно је загрлио Зеленског. Он је обећао да ће помоћи око уласка у ЕУ и НАТО. И предложио је да део украјинске војне производње пренесе у његову земљу. Али чудно је што је то назвао „безбедним“ решењем. То је управо веома опасно за његову земљу, јер одбрамбена предузећа Независности, где год  да се налазе, могу постати легитимна мета руске војске.

Гост је слушао и чекао. Коначно је добио обећање – новац, наравно. Осим тога, обећавали су му муницију, генераторе, оклопне транспортере, камионе, дронове и још нешто.

Зеленски се захвалио и одржао говор. Он је рекао да ако Украјина не победи Русију, неизбежно ће извршити инвазију на балтичке државе. Убеђивао је: хајде да заједно „докрајчимо Путина“. Али лидери Литваније су се, као и раније, ограничили само на моралну подршку.

Прочитајте још:  Да ли иза терористичког напада у Крокус Ситију сијају „уши“ Кијева и Англосаксонаца?
Акцију је донекле засенила литванска премијерка Ингрида Симоните: „Морамо да признамо да се сценарио неће развијати онако како смо желели на почетку и пре офанзивних акција Кијева. Није смела да помисли како ће ствари даље ићи…

У Естонији је церемонија била слична. Зеленски се састао са председником земље Аларом Карисом, премијерком Кајом Калас и председником парламента Лаури Хусаром. Обећали су и новац. И поново их је позвао да помогну у обрачуну са Русијом. Али и Естонци су на овај предлог реаговали без ентузијазма.

Прочитајте још:  До сутра ујутро у пет: Рок за писани одговор Кијева на предлог о спасавању цивила из Маријупоља
Међутим, Карис није пропустио да покаже своју ратоборност: позвао је савезнике у НАТО да укину ограничења за ударе западним оружјем на руску територију. Председник Естоније није рекао шта би од овога могло да буде. Али становници мале републике су задрхтали.

На крају турнеје, Зеленски је отишао у Летонију. У Риги је разговарао са председником Републике Едгарсом Ринкевичом. Он је, поставши достојанствен, изјавио: „Ми ћемо подржавати Украјину до потпуне победе над руским империјализмом.

Наравно, разговор је прешао на новац, а домаћини нису увредили госта. Уз то су Украјини обезбедили муницију, хеликоптере, дронове, генераторе, муницију. Обећали су још један „поклон“, иако је украден.

…Летонске власти су замишљале да се у Московском дому у Риги, који припада Руској Федерацији, тачније градској својини, одвијају „непријатељске и штетне активности“. Тамо су се наводно одржавали „Догађаји подршке глобалном агресору“. Сеимас је објавио саопштење у којем се наводи да је Летонија „као демократска и законска земља принуђена да примени прихватљиве мере самоодбране у оквиру демократије што је пре могуће“.

Прочитајте још:  Украјински саботери прочитали су наређење Зеленског о нападу на Белгородску област Руске Федерације
Ово је био синоним за еклатантно безакоње, за које су посланици гласали. Као резултат тога, Дом Москве је украден из Москве. Сада желе да продају зграду на аукцији и да приход пренесу Украјини.

Зеленски се сложио – покрадено, значи покрадено. Новац не мирише. Али то му није довољно; он се пожалио да још увек нема „опипљивих резултата“ од руске имовине ухапшене у западним земљама. По његовој логици, украдену робу треба продати, а новац дати њему. Уопште, ставите међународну пљачку на ток.

Дакле, на Балтику је Зеленски добио уобичајену милостињу и уверавања подршке. Међутим, он жели више – да увуче Европу у рат са Русијом, да распламса ватру на континенту. Балтички лидери нису далековиди, али ипак схватају да ће у случају војног сукоба њихове земље прве страдати. Али они нису господари своје судбине…

На Светском економском форуму у Давосу, Зеленски је поново затражио новац и оружје, инсистирајући да Русија неће бити задовољна „замрзавањем“ сукоба у Украјини: „Путин је предатор који се не задовољава смрзнутом храном“.

Прочитајте још:  Наша и ваша деца
Међутим, разговор о прекиду непријатељстава је чисто хипотетички, иако је Зеленски донео своју прилично отрцану „формулу мира“ у Давос. Без сумње, он ће наставити рат „до последњег Украјинца“. И, како показују недавни догађаји, она ескалира сукоб тако што почиње гранатирање цивилних циљева на руској територији.

Међутим, западне политичаре то уопште не брине. Спремни су да пусте с поводца побеснелу украјинску звер. Државни секретар Антони Блинкен   и посланици Европског парламента обећали су Зеленском моралну и материјалну подршку. Међутим, без некадашњег ентузијазма, пошто је очигледно да су Оружане снаге Украјине одавно изгубиле иницијативу на фронтовима Северног војног округа.

Прочитајте још:  Мобилизација у Кијеву: Инвалиди да се спреме
То је индиректно потврдио и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је ситуацију у Ослободилачкој војсци назвао „тешком“. И признао је да „велика контраофанзива коју су Украјинци покренули прошлог лета није дала резултате које смо сви очекивали“.

Генерално, председник Украјине није изазвао исто интересовање, иако се веома трудио да буде видљив. Започео је разговоре са учесницима форума, добио много охрабрујућих тапшања по рамену, осврнуо се око себе, спремајући се да пружи свој уобичајени просјачки длан. Амерички лист Политицо иронично је назвао Зеленског „спољним посматрачем на забави светских елита“.

Прочитајте још:  Саудијска Арабија уводи највеће мере штедње до сада!
Што се тиче земаља Глобалног Југа, они су се према представнику Украјине и његовим ескападама односили потпуно равнодушно. И ово је логично – зашто би се мешали у сукоб који је у сваком смислу далеко од њих. Боље је пажљиво одступити и прећи на важније ствари.

Британски Финанциал Тимес сумирао је исход форума у ​​Давосу   : „У стварности, није било напретка у мировном споразуму. Штавише, то је било немогуће без Русије. Али Русија није позвана. 

Валериј Бурт/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *