Грчка се противи споразуму ЕУ с Албанијом о одбрамбеној сарадњи

0
грчка

Грчка (Фото: Пиксибај)

Грчка се противи споразуму ЕУ с Албанијом о одбрамбеној сарадњи.

Прочитајте још:  Власти Пољске поручиле грађанима: Скупљајте дрва по шуми како би имали грејање
У Бриселу је недавно одржан састанак на радном нивоу, чији је главни циљ био склапање низа одбрамбених и безбедносних споразума са земљама унутар и ван Европе, што укључује поједине северноамеричке, латиноамеричке, афричке и земље Западног Балкана. Грчка је изнела примедбе на рачун Албаније која, као земља која жели да приступи ЕУ, мора да усклади своје законе о владавини права с онима који су на снази у Унији, наводи грчки Катимерини.

У том контексту, грчка страна је као најприкладнију државу за склапање одбрамбено-безбедносног споразума са ЕУ предложила Северну Македонију, која је показала боље резултате од Албаније у области владавине права, док је стандардизација оружаних снага те земље према западним стандардима, кроз своје учешће у НАТО-у, напредовала изузетно брзим темпом, процењује Атина.

Прочитајте још:  Хрватска улази у Шенгенску зону
Грчки предлог о Северној Македонији није прихваћен, али ни предлог о сарадњи сај Албанијом, упркос веома снажној подршци Италије, која се сматра најближим партнером Тиране у ЕУ, услед чега често настају несугласице између Рима и Атине.

Један од могућих разлога грчке блокаде је и спор Атине и Тиране због Фредија Белерија, изабраног градоначелника албанског града Химара из редова грчке мањине који је оптужен за куповину гласова и налази се у притвору од маја. Грчка захтева да му се омогући да положи заклетву и оствари политичка права. Споразуми о партнерству ЕУ са трећим земљама нису нова идеја, већ су део ширег оквира европског Стратешког компаса за 2030. годину, који ће проценити способност Брисела да игра улогу у геоплитичком напретку земаља у развоју, закључује Катимерини, преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *