Шта је “Ослободилачка војска Белуџистана”: Главна мета пакистанског удара у Ирану, повезана са САД?

0

Шта је “Ослободилачка војска Белуџистана”: Главна мета пакистанског удара у Ирану, повезана са САД?

У ноћи између 17. и 18. јануара Оружане снаге Пакистана извршиле су ракетне и ваздушне ударе по територији Ирана, као одговор на пређашње иранске нападе балистичким ракетама на базе терористичких група у Пакистану.

Док Техеран наводи да су жртве пакистанских удара углавном били цивили, међу којима има и жена и деце, Исламабад тврди да је једна од примарних мета њиховог напада била терористичка организација “Ослободилачка војска Белуџистана” (Balochistan Liberation Army, БЛА).

Шта је БЛА и за шта се залаже?

“Ослободилачка војска Белуџистана” је етнонационалистичка терористичка организација која делује на простору Авганистана, Пакистана и Ирана, тј. региону Белуџистана на тромеђи ових држава. Главни циљ организације је отцепљење провинције Белуџистан од Пакистана и стварање независне државе “Велики Белуџистан” сецесијом територија и од друге две земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, БЛА се залаже за “ослобађање Белуџистана од свих страних утицаја, примарно пакистанске и кинеске владе, ради заштите Белуџи народа, његових националних и економских интереса, као и природних ресурса ове области”.

Тачан број чланова БЛА није познат, а процене сежу од 500 до чак 2.000 бораца, из редова Белуџа – иранског народа насељеног на простору источног Ирана, јужног Авганистана и западног Пакистана, чија се бројност процењује на око девет милиона.

Главни (не)пријатељи БЛА

Иако је основана 2000. године, корени БЛА сежу до седамдесетих година и тадашњих побуна Белуџа. До сада се ова организација сукобљавала са различитим државним и недржавним противницима.

Као главне непријатеље БЛА углавном означава пакистанску владу, односно снаге безбедности, као и кинеске компаније које послују на територији Белуџистана и “отимају природне ресурсе од Белуџа”. Велики део напада ове терористичке организације усмерен је и на припаднике панџапског народа, насељених у провинцији Белуџистан.

Прочитајте још:  О њиховим сребрњацима

Интересантно је да нема поузданих података о сарадњи БЛА са другим групама и организацијама са идентичном идеологијом, док са појединим постоји и отворено ривалство. Такође, Пакистан је у више наврата оптуживао САД и Уједињено Краљевство да помажу рад БЛА.

Оно што се поуздано зна јесте да је Индија у прошлости пружала медицинску помоћ рањеним припадницима организације на својој територији. Међутим, из саопштења индијског Министарства спољних послова, у коме најскорији сукоб Ирана и Пакистана означава као “питање ове две државе”, делује да више не постоји подршка “Ослободилачкој војсци Белуџистана”.

Досадашњи сукоби и начин деловања

Своју озлоглашеност у широј јавности БЛА је стекла почетком двехиљадитих година услед низа напада на пакистанске снаге безбедности, припаднике других народа и кинеске раднике запослене на пројектима у Белуџистану.

Одговор тадашњих пакистанских власти било је распоређивање додатних 20.000 војника на територији провинције, што није претерано утицало на активности терористичке организације. Наиме, БЛА је 2005. године напала војни камп Кохлу, док је у њему боравио лично Первез Мушараф, тадашњи председник Пакистана.

Три године након тога БЛА је прогласила примирје са владом у Исламабаду, које није дуго потрајало, па су напади на оружане снаге, полицију, али и масовна убиства Панџабаца настављени. Након 2014. године и смрти једног од лидера, долази до поделе када је део чланова основао “Уједињену војску Белуџа” са којом је развијен жесток ривалитет.

До даљег слабљења дошло је у априлу 2017. године, када се један део припадника предао пакистанским властима, услед гаранција о помиловању, док је остатак наставио са деловањем против “негативног пакистанског и кинеског утицаја”.

Прочитајте још:  Пукло између Срба(ДФ) и Амфилохија: Перовић и Kривокапић спасавају Мила и хоће да одвоје Митрополију од СПЦ!

Пакистан је до сада имао доста потешкоћа приликом сукоба са БЛА, што је делимично узроковано и специфичним начином рада организације. Поред стандардних формација и ћелија, БЛА често практикује и формирање привремених ћелија у зависности од потреба, чији се чланови након извршеног задатка враћају у матичне јединице.

Због тога им је изразито тешко ући у траг и пратити њихове активности. Такође у оквиру БЛА постоји и посебан одред намењен искључиво за самоубилачке нападе, познат под називом “Мадџид фидајин бригада”.

Иако ослабљена, “Ослободилачка војска Белуџистана” је и даље претња за пакистанску владу. Уколико се наводи о њиховом присуству у Ирану испоставе као тачни то би могло да допринесе заоштравању односа две државе, упркос томе што БЛА и Иран и Пакистан посматра као своје непријатеље у процесу стварања независног “Великог Белуџистана”.

Стефан Добрић / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *