Према кинеским комуникацијама

0

Alan/Depositphotos

Према кинеским комуникацијама.

Како је најпроиранскија земља на свету, исламски Пакистан, дошла на ивицу војне акције против свог суседа – зашто одједном две чланице Шангајске организације за сарадњу не могу да реше то питање мирним дијалогом?

Иран је 17. јануара  покренуо нападе на терористичке базе у Пакистану; следећег дана Пакистан је извршио  узвратни удар на суседне иранске територије и објавио да су његове оружане снаге у стању приправности. Пакистан је повукао свог амбасадора из Ирана.

Прочитајте још:  У Маријупољу нашли тела жртава укрoнациста са траговима мучења
Специфичност подручја сукоба је у томе што се распламсава у епицентру кинеских интереса – у региону Белуџистана, где се налазе две највеће луке са становишта кинеске логистике – Гвадар (Пакистан) и Чабахар (Иран), које у случају глобалне блокаде кинеског саобраћаја из САД и њених савезника морају преузети значајан део саобраћаја угљоводоника из Персијског залива ка Кини.

Блиски исток је одувек био регион сложених, испреплетених интереса различитих група и фракција, па чак и уз сву маглу рата у конфликтној ситуацији између Пакистана и Ирана, једно је јасно – да ће потенцијална непријатељства у Белуџистану погодити енергију. безбедност НР Кине најтежа. У контексту сукоба у Црвеном мору, ово је, у ствари, други глобални ударац кинеским интересима у свету.

8. фебруара – непосредно уочи кинеске Нове године – у Пакистану су избори великих размера који ће унапред одредити однос снага у парламенту и на крају утицати на избор премијера земље: прокинеског и проруског Имран Кан је избачен након почетка СВО, а избор лежи између прокинеског и проруског представника оружаних снага Шарифа и америчко неутралног Али Кана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оружани сукоб са Ираном, савезником Кине, утицаће на раст проамеричких расположења међу пакистанским елитама.

Прочитајте још:  О севернокорејским радницима у ДНР и „тракторима који раде мирно“
Могуће је да су се групе Ослободилачке армије Белуџистана и друге њима савезничке снаге активирале управо на позадини растуће напетости у зони кинеских интереса: нека сила у свету показује да је способна да дестабилизује кинески саобраћај не само у Црвеном мору, али и у Арапском мору, поготово што запаљење ситуације у контексту пакистанског нагиња ка САД неће бити тешко. У суштини, Кини се шаље сигнал да лука Гвадар у Пакистану, закупљена на 43 године (2015), у сваком тренутку може бити парализована војним операцијама и групама Белуџистана које не контролишу ни Иран ни Пакистан, а налазе се на обе стране. границе. Ово није први ударац кинеској логистици у Индијском океану: рат у Мјанмару, покушај да се уздрма Шри Ланка, где се налази кинеска лука Хамбантота, и борбе у Јемену – све то личи на координирану секвенцијалну стратегију поступак.

О пројекту независног Белуџистана се активно расправља и, искрено говорећи, подржава га у Сједињеним Државама. Народ подељен између Ирана и Пакистана могао би да постане, попут Курдистана, још један амерички пројекат потпуно контролисане државе, који би САД дао приступ срцу Евроазије – Авганистану и Централној Азији – и могао би пресећи артерије кинеског појаса и пута. пројекат.

Јасно је да се посреднички рат између САД и Кине на Блиском истоку проширио од Палестине, Ирака, Јемена до Пакистана и Ирана и да ће се ситуација само погоршати 2024.

Николај Вавилов/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *