Свакодневица у Сарајеву: Уз повике “убиј Србина”, група екстремиста покушала да линчује Гогановића

1

Свакодневица у Сарајеву: Уз повике “убиј Србина”, група екстремиста покушала да линчује Гогановића.

Уз повике “убиј Србина” група екстремиста покушала је јуче да линчује заменика министра одбране БиХ Александра Гогановића у Сарајеву.

Група екстремиста у Сарајеву покушала је да линчује Александра Гогановића, заменика министра одбране Босне и Херцеговине, након рочишта против председника Републике Српске Милорада Додика, потврдио је за РТ Балкан Гогановић.

“Догодила ми се веома нелагодна ситуација, међутим, мене ово неће уплашити. Ја остајем у Сарајеву и остајем у Министарству одбране да радим све текуће послове који су прописани законом, али и да штитим интересе Републике Српске”, истиче Гогановић.

Он је раније за медије рекао да је група хулигана која га је напала користила погрдне изразе и повике “убиј Србина”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Јуче, након монтираног процеса у Суду БиХ против председника Републике Српске Милорада Додика, кренуо сам према Лукавици, застао код једног киоска, када ме је група хулигана напала. Брезом реакцијом чланова мог кабинета није дошло до физичког напада”, присећа се наш саговорник.

Прочитајте још:  Извесна Ана Лалић: У Војводини на делу "посрбљавање"
Заменик министра одбране БиХ осуђује нападе на припаднике било ког народа, уз опаску да су најучесталији напади на Србе повратнике у Федерацији БиХ.

“Ја ћу наставити да радим свој посао како бисмо градили и развијали мултиетничке снаге Босне и Херцеговине и како бисмо штитили и очували Дејтонски мировни споразум”, поручује Гогановић.

Прочитајте још:  Руски војни дописник: Вучић најавио хапшење Срба који се боре на руској страни
Наш саговорник истиче да сви политичари морају да утичу на смиривање политичких тензија у Босни и Херцеговини.

“Више пажње морамо да посветимо међусобном дијалогу и толеранцији”, указује Гогановић, додајући:

“Мој колега министар одбране Зукан Хелез и ја немамо добар однос, он је одлучио да не сарађује са својим заменицима и мени је жао због тога.”

Гогановића су јутрос посетиле колеге из Савета министара БиХ, заменик председавајуће Сташа Кошарац и министар безбедности Ненад Нешић.

“Напад на Александра Гогановића је класична политичка агресија на Републику Српску која се спроводи под диригентском палицом америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија и нелегалног Кристијана Шмита”, поручио је заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац.

Кошарац је додао да одређене структуре покушавају да врше притисак на легитимно изабране представнике народа и институције.

Министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић навео је да ће у договору са Кошарцем, предузети активности из њихове надлежности, и инсистирати да Гогановић већ данас добије заштиту Дирекције за координацију полицијских тела.

“Није ми јасно да министар Зукан Хелез није позвао Гогановића. Да се тако нешто десило у мом кабинету, било коме, имао би много већу подршку него што је има сада Гогановић. На примеру Гогановића видећемо да ли систем у БиХ финкционише. Напад на Гогановића је напад и на БиХ, али пре свега на Републику Српску и све њене функционере. Да ли је Сарајево сигурно место за Србе? На то питање мораће да нам дају одговор многе институције и Тужилаштво, као и припадници полицијских агенција”, истакао је Нешић за РТРС.

Прочитајте још:  Белгија: Зашто не поделити Украјину, Србија, Судан, Чехословачка су такође подељене?
Нешто касније посетио га је и Хелез “како би му на неки начин пружио подршку”, открива Гогановић.

Немили догађај који се десио јуче Хелеза ипак није спречио да убрзо након посете и речи подршке које му је упутио против свог заменика Александра Гогановића поднесе кривичну пријаву због прославе Дана Републике Српске.

Гогановић: Рука помирења у циљу стабилности

Прочитајте још:  Новинарка разбила лаж западних НВО и доказала колико кошта израда мурала "Кад се војска на Косово врати" (ФОТО)
Када је у питању реторика политичара из Сарајева, Гогановић сматра да би сарајевске колеге много више пажње требало да посвете томе шта говоре, како не би утицале на појединце да изазивају етнички мотивисане инциденте.

“Изјаве које сарајевски политичари дају доприносе несигурности свих нас који радимо у заједничким институцијама. Требало би да се баве постизањем компромисних решења и очувањем Дејтона, а не прикупљањем јефтиних политичких поена који могу допринети подизању тензија међу сва три конститутивна народа у БиХ”, указује Гогановић.

У светлу информација, када су нападачи узвикивали и “живео бег Хелез”, председавајућа Клуба посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Сања Вулић то оцењује као крајње недопустиво.

“Напад на заменика министра одбране у Савету министара Александра Гогановића у Сарајеву је крајње недопустив и јасно показује да министар Зукан Хелез има своју паравојну формацију која ради на томе да у Федерацији БиХ има што мање Срба, што укључује и заједничке институције”, поручила је Вулићева.

Она је истакла да је крајње недопустиво да неко ко је изабран од Парламентарне скупштине БиХ као представник једног народа, у овом случају српског, буде вређан и да се позива на његов линч.

Прочитајте још:  У МОНТЕНЕГРУ НИШТА НОВО: Срби дежурни кривци!
Припадници Оружаних снага БиХ из реда српског народа одмах су након сазнања о нападу на заменика министра најавили штрајк, међутим, Гогановић их је замолио да остану достојанствени, професионални и извршавају своје редовне задатке.

Речи подршке Александру Гогановићу упутиле су бројне колеге, као и комплетно руководство Републике Српске на чему им се захваљује.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Свакодневица у Сарајеву: Уз повике “убиј Србина”, група екстремиста покушала да линчује Гогановића

  1. Ne traba vise ni ici tamo kao ni u Hrvatsku!
    Bez uvrede ali ruznijeg grada nema na Balkanu, Kabul u Evropi. Dovoljno je da covek pogleda sliku pa da ga podidje jeza ili uhvati blaga depresija. Izbegavam takva mesta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *