Африка у Србији – Становницима Кеније на располагању 20.000 послова у нашој земљи

1

Африка у Србији – Становницима Кеније на располагању 20.000 послова у нашој земљи.

Портпарол канцеларије председника Кеније објавио је да ће грађанима те земље на располагању, између осталог, бити 20.000 послова у Србији када се склопи бирателарни споразум.

Прочитајте још:  Председник Србије се пожалио на потешкоће са набавком наоружања из Русије
Како је портпарол председника, Хусеин Мохамед, навео на мрежи X, некадашњем Твитеру, захваљујући напору председника Вилијама Рута, Кенијцима је доступно 2.500 радних места у Садијској Арабији, у сектору здравствене неге.

Како је навео, ове позиције су доступне “захваљујући напорима председника да са међународним партнерима да се створи преговарачки оквир за повезивање Кенијаца са могућностима запошљавања”.

Како је још навео, могућности су на видику након закључења билатералних споразума о раду:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Немачка: 250.000 радних места

– Израел: 30.000 радних места у пољопривреди, са 3.000 расположивих до марта ове године

– Србија: 20.000 радних места у грађевинарству и услугама

– Русија: 10.000 радних места

“Председник је посвећен промовисању Кеније као дестинације за инвестирање, производњу, трговину и туризам, позиционирајући је као конкурентан извор професионалне, квалификоване и полуквалификоване радне снаге”, наводи портпарол председника.

Иначе, у појединим коментарима на овај пост Кенијци се питају зашто њихова земља не може да створи послове за своје грађане, већ морају да се иселе “у земље које су обезбедиле послове”.

Подсетимо да је Савез самосталних синдиката Србије објавио недавно да је у 2023. години издато више од 50.000 радних дозвола страним радницима, међу којима је највише радника из Русије.

Према подацима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, од 1. јануара до 20. децембра 2023. године, странцима је укупно издато 50.397 радних дозвола.

Највише дозвола издато је грађанима Русије – 19.645 радника, од којих је 5.375 жена, Кине 10.198 (1.071 жена), Турске 4.946 (132 жене), Индије 4.914 (59 жена) и Непала 1.074 (243 жене).

Прочитајте још:  "Kако је усташа добио улицу у Београду"
Да Вас подсетимо: Чији џеп може да испрати сва поскупљења?

Не постоји званична евиденција о томе које послове најчешће обављају страни држављани у Србији, али претпоставља се да је највећи број ангажован на градилиштима, плантажама воћа и поврћа, у киосцима здраве хране, као и на местима возача аутобуса и другим пословима, навео је Савез.

Нулта тачка

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Африка у Србији – Становницима Кеније на располагању 20.000 послова у нашој земљи

  1. Мора тако, кад је у Србији законом забрањено да се понавља у основној и средњој школи, а неким другим законом омогућено је да се на неколико рата дође до дипломе неког факултета за минџамент или икебану…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *