Француска одговорила одакле њихови војници у Украјини: Ми смо демократска земља, не можемо никоме да забранимо

0
војно

Француски министар одбране Себастијан Лекорну одговорио је у интервјуу за телевизију LCI на питање на које је последњих дана пажњу скренула и Русија, а које се односи на држављане Француске који ратују у Украјини. Министар је поручио да држава не може да забрани својим грађанима да ратују, јер је Француска “ипак демократска земља”.

“Постоје Французи који су отишли ​​да ратују у Украјину у украјинској војној униформи. Не можемо им то забранити, ми смо ипак демократија. По дефиницији, ови људи немају везе са француским оружаним снагама, не носе француске војне униформе и нису повезани са француским војним институцијама”, објаснио је Лекорну.

Министар је затим додао да су вести о томе да у Украјини данас наводно ратују француски плаћеници “део руског информационог рата”, који се, како каже, појачао након што је председник Француске Емануел Макрон саопштио да ће послати Кијеву 40 ракета “скалп”.

Плаћеници су, иначе, данас у Француској забрањени. То је, према тренутном законодавству, кривично дело, за које следи казна затвора од пет година и новчана казна која може износити и до 75.000 евра.

Лекорну стога каже да су тврдње о француским плаћеницима пласиране како би опстао наратив о томе да Француска учествује у конфликту у Украјини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, Министарство одбране Русије недавно је саопштило да је, приликом напада високопрецизним оружјем по објекту у Харкову, у којем су се налазили страни плаћеници, разоткривени и држављани Француске. Погинуло је 60 француских бораца, а више од 20 њих је рањено.

Француско Министарство спољних послова се, упркос мноштву доказа о присуству француских војника у редовима Оружаних снага Украјине, одрекло својих сународника, тврдећи да су информације о ликвидацији француских војника у Харкову “груба манипулација” Русије.

Прочитајте још:  Украјински медији: Експлозије у Николајеву

У француском Министарству су нагласили да “Француска нема плаћеника ни у Украјини ни било где другде”.

Дума Русије стога је саопштила да ће послати француском парламенту допис и тако званично упитати француске званичнике да ли знају да се њихови суграђани боре на страни Украјине.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *