Најомраженије српско име које више ниједан Србин не носи!

0

Србија и Хрватска (Фото: flickr)

Најомраженије српско име које бјеше свакидашње у давној прошлости, а данас се и не користи: Хрвоје као властито име у древности Србаља:

Када се данас каже Хрвоје, обично сви то име и не сматрају данас за српско име.

Али не тако давно дотично име бјеше код Србаља у употрјеби, па Србљи заборавише да бијаху име Хрвоје живуће међу њима у давна доба.

Турски пописи становништва или турски дефтери доказијевају да је дотично име најдуже опстало, тј. преживјело у области Шумадије, и то до „Велике сеобе Срба” под Арсенијем Црнојевићем.

Име бјеше редовито у употрјеби, као и свако друго име које је данас у употрјеби.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Задњи попис који поткрјепљује постојање дотичнога имена јесте „ТУРСКИ КАТАСТАРСКИ ПОПИС НЕКИХ ПОДРУЧЈА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ XV И XVI ВЕК”.

Попис обрађује доба 1400-отих година и 1500-их година у данашњијем крајевима Шумадије и западне Србије: околина Аранђеловца, Младеновца, Ужица, Чачка, итд…

За више о значењу надијеваног имена Хрвоје код Србаља послушајте дотични снимак о изразито омраженом и данас неупотрјебљаваном имену код Србаља, о имену Хрвоје.

https://t.me/how_to_serb

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *