Обележена 82. годишњица погрома у Новосадској рацији

1

Новосадска рација

Обележена 82. годишњица погрома у Новосадској рацији.

У знак сећања на жртве Новосадске рације, злогласне акције окупационих снага у Другом светском рату,

Прочитајте још:  Годишњица убиства српских дечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се играли
Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, представници Града Новог Сада, покрајинске владе и Јеврејске општине Нови Сад, као и потомци жртава положили су данас венце на споменик „Породица“ на Кеју жртава рације у Новом Саду и спустили их у Дунав.

Вучевић је спустио венац у Дунав, са речног вишенаменског брода 335  “Апатин”, у пратњи бригадног генерала Горана Момчиловића и бригадног генерала Зорана Насковића, саопштило је Министарство одбране.

Са брода Речне флотиле Војске Србије венце су спустили и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, представници Јеврејске општине Нови Сад и Матице ромске у присуству војног свештеника поручника Селимира Вагића.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Помен жртвама погрома, код споменика “Породица”, организовали су Град Нови Сад, Јеврејска општина и Епархија Бачка, а молитвени помен одржао је   епископ бачки Иринеј, док је комеморативни обред Јеврејске заједнице, помен и беседу одржао врховни рабин Србије Исак Асиел.

Обележавању погрома на Кеју жртава рације у Новом Саду присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, војвођанске скупштине, амбасаде Израела, амбасаде Мађарске, градова и општина у Србији, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза Јеврејских општина Србије, Матице ромске и потомци жртава “Новосадске рације”.

Прочитајте још:  Боцан-Харченко: Изопачено је тражити „руски траг“ у нередима у Србији
Како је саопштило Министарство одбране, програм обележавања 82. годишњице погрома у “Новосадској рацији” ове године носи назив “Ледена тишина” и има за циљ чување сећања на страдање житеља Новог Сада у Другом светском рату када је у акцији мађарских окупационих снага страдало између 1.300 и 1.700 Срба, Јевреја и Рома међу којима и велики број жена, деце и стараца.

“Да ово није била акција против неких устаника, већ злочин над људским родом, сведочи податак да је 50 одсто жртава у Новом Саду било женског пола. Данас знамо имена мучки убијених 418 жена, 79 девојчица и 102 старице. Најстарија је имала 92 године. Циљ је био да се Нови Сад очисти од неподобних, ликвидацијама, али и протеривањем”, казао је Ђурић.

Врховни рабин Србије Исак Асиел истакао је да “вероватноћа новог геноцида над Јеврејима није ништа мања него што је била тридесетих година”.

“Напротив, свет је у међувремену постао још неосетљивији и вештији у скривању правих намера, а јеврејски одговор мора бити – никада више. Ако треба умрети, боље умрети са пушком у одбрани него у логору и гасној комори. Никад више”, рекао је Асиел.

Помен Српске православне цркве служио је епископ бачки Иринеј.

Прочитајте још:  ПУТИН НАМ ДАЈЕ НАЈБОЉУ ЦЕНУ ГАСА У ЕВРОПИ!
Он је истакао да је “васпитавање младих нараштаја кроз културу сећања света дужност свих нас”.

“Зато са нестрпљењем очекујемо што бржу изградњу Меморијалног центра где ће се радити на даљем прикупљању историјске грађе. То ће бити незаобилазно место за сваког посетиоца нашег града”, казао је епископ бачки Иринеј.

Програм обележавања годишњице Погрома започет је 16. јануара отварањем изложбе „Сећај се заувек“ посвећене стогодишњици рођења Александра Тишме, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, а завршава се 5. фебруара у Мошорину изложбом „Страдање свештеника током Шајкашко – Новосадске рације“.

Прочитајте још:  Како стићи до Немачке током пандемије
Јуче је откривена и трећа по реду спомен-плоча посвећена жртвама, овај пут на Успенском гробљу.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Обележена 82. годишњица погрома у Новосадској рацији

  1. Гадан тај Нови Сад, поубијао неку хиљаду Новосађана, мада – могло би бити да су се Новосађани посамоубијали
    Остаје без одговора наивно питањце да ли су МАЏАРИ тога јануарског дана 1942. године дремуцкали, па се без њиховога знања исподогађрало по Новом Саду све оно из прве реченице.
    Да ли ће се јадни Срби икада досетити да је то била МАЏАРСКА рација?
    Писао сам о томе и градоначелницима Новог Сада и још некима, али никако да им то дође до онога што се код нормалнога света зове глава, или мозак, или памет….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *