Сутра обележавање 28 година од затварања логора “Силос”

0

(фото:Савез Срба из региона)

Сутра обележавање 28 година од затварања логора “Силос”.

Прочитајте још:  О ПРОВИНЦИЈАЛИЗМУ
Удружење логораша Републике Српске обиљежиће сутра 28 година од распуштања злогласног логора “Силос” у месту Тарчин, у сарајевској општини Хаџићи, у којем је више од 600 српских цивила прошло најстрашнију тортуру, физичко и психичко злостављање, пребијање и мучење глађу, од којих 24 није преживело.

Полазак аутобуса са паркинга код Трга Србија у Источном Новом Сарајеву је у 11.30 часова, најављено је из Удружења логораша Српске.

У 12.20 часова биће служен парастос у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Осенику у насељу Пазарић, док је за 13.30 часова предвиђено полагање цвећа и обраћање званичника испред бившег логора “Силос”.

Логор “Силос” остаће упамћен као један од три највећа логора на територији садашње Федерације БиХ /ФБиХ/, али и један од 126 казамата за Србе на подручју ратног Сарајева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Већина логораша који су дочекали слободу данас живи у прекоокеанским земљама, далеко од места злочина и злогласног логора који је затворен на Светог Саву – 27. јануара 1996. године, два месеца након парафирања Дејтонског мировног споразума и предвиђеног рока за распуштање логора у БиХ.

Прочитајте још:  ОПРЕЗ: Погледајте како мигранти краду по Београду (Видео)
Ранија сведочења српских логораша потврђују да је логор “Силос”, који су муслиманске власти основале 11. маја 1992. године у објекту у којем се прије рата чувала пшеница, имао све елементе злогласног логора Аушвиц из Другог светског рата.

У њему су углавном били заточени цивили са подручја Тарчина, Пазарића и околних места, мушкарци од 14 до 85 година, као и 11 жена од којих је једна била у шестом месецу трудноће, те 11 резервних војника, заробљених на борбеној линији у Хаџићима.

Најмлађи међу њима био је четрнаестогодишњи Лео Капетановић, а најстарији осамдесетпетогодишњи Васо Шаренац, који је умро у “Силосу” на температури која је увек била за 10 степени нижа од спољашње.

Катера.Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *