Албанска хоботница у срцу Америке

1
Албанска хоботница у срцу Америке.

Албанска хоботница у срцу Америке.

Албанска хоботница у срцу Америке.

Амерички портал Daily Beast објавио је детаљну анализу о сентатору Бобу Менендезу који је, како наводе, узимао новац како би као албански лобиста промовисао независност тзв. Косова и деловао на штету Србије користећи свој утицај у САД.

Поред тога што се ради о истакнутом албанском лобисти, сенатор Боб Менендез је у САД оптужен за узимање мита и злоупотребу положаја како би се осигурао интерес неколико страна за које је радио и лобирао.

Да ствар буде интересантнија, сенатор Боб Менедез имао је контакте са делом политичких представника опозиције из Београда.

Драган Ђилас,Борко Стефановић и Мариника Тепић са албанским лобистом сенатором Менендезом

Боб Менендез се 30. септембра 2022. године састао са делегацијом Странке слободе и правде коју су чинили Драган Ђилас, Борко Стефановић и Мариника Тепић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Прозападна опозиција најавила нову шетњу за суботу
Да иронија буде већа, сенатору који се сада суочава са тешким оптужбама за мито и корупцију, Ђилас, Стефановић и Тепићева предложили су формирање регионалног центра за борбу против корупције и организованог криминала који би се налазио у Србији.

Менедез тада није био оптужен за корупцију, али је свакако у то време већ увелико радио за интересе Албанаца, па се поставља питање да ли је насмејана делегација из Београда била упозната са политичким деловањем сенатора и каква је њихова даља улога у томе. Такође, уколико нису били упознати са лобирањем сенатора Менендеза за албанске интересе, онда можемо поставити и питање политичке компетенције, знања и информисаности политичара који претендују на највише државне позиције у Србији.

Прочитајте још:  „Престаните да их називате опозицијом“: Москва саопштила да су чланови Наваљнијевог тима „агенти НАТО-а“, а не легитимни политичари
Делује ипак, да по већ устаљеном маниру, нико неће преузети одговорност за своје незнање или можда намерно деловање супротно интересима Србије.

Египат, Катар и Албанија

Амерички портал детаљније пише о Менендезовом деловању против интереса Србије и српског народа.

Оптужбе против сенатора Боба Менендеза усредсређене су на његове наводне интервенције у име египатске и катарске владе, за које савезни тужиоци тврде да је направио у замену за мито добијен од халал фирме којој је Каиро дао ексклузивна права на руковање својим месом снабдевање.

Прочитајте још:  Осумњичени 34 пута користио туђу картицу за спортско клађење
Подаци које је објавио Daily Beast указују на умешаност још једног бизнисмена, осим двојца који је оптужен заједно са сенатором у септембру, а који је повезан са трећом нацијом у чије унутрашње и међународне интриге се умешао некада моћни Менендез – Албанијом.

Оптужбе против демократе из Њу Џерсија и његове супруге Надин Арсланиан ухватиле су у замку два повезана предузетника на обали: шефа халал компаније и оптуженог египатског агента Ваела Хана као и магната за некретнине Фреда Даибеса. Менедез је наводно добио 45 милиона долара од фирме повезане са катарском краљевском породицом. Тужиоци су од тада тврдили да је ова трансакција представљала део шеме којом је држава богата нафтом купила овлашћења Менендезове канцеларије и његовог председавања Комитетом за спољне послове Сената.

Прочитајте још:  Какво је стање у опозицији уочи избора?
У претресу Менедезове куће пронађена је велика количина готовине, златних полуга, али и других драгоценсоти за које се основано сумња да су стечене кроз незаконите шеме подмићивања и корупције која превазилази границе САД, а како ћемо касније видети, у великој мери тиче се деловања против Србије.

Газменд Лита и албански брат

У коруптивну шему био је укључен амерички бизнисмен албанског порекла Газменд Лита. Током временског оквира шеме подмићивања, Менендез је координирао са албанско-америчком заступничком групом у коју је Лита био укључен, а састао се и са братом овог бизнисмена, тада послаником парламента једне балканске државе где су се договорили о заједничком наступу и сарадњи на обострану корист.

У судским документима везаним за његово потврдно изјашњавање о кривици из 2022. године поводом оптужнице да је водио коцкарницу у име албанске мафије, Литини адвокати су навели да је њихов клијент који је провео већину своје каријере у САД, водећи различите грађевинске пројекте и ресторан са Даибесом, радио и као инспектор за халал храну, што је захтевало бројна међународна путовања.

Прочитајте још:  Против издвајања окупираних територија из ЕМС гласали само БиХ, Словачка и Србија
У поднеску из 2023. године у вези са његовом условном казном, Лита је тражио дозволу да отпутује у своју родну Албанију да посети породицу. Бизнисмен је изјавио да планира да одседне код свог брата Кораба Лите, политичара у Албанској демократској партији.

Избори у Албанији

У септембру 2019. године односно усред периода у којем је послодавац Газменда Лите ИС ЕГ Халал наводно смањивао уплате Менендезовој супрузи, сенатор је одржао састанак са Корабом Литом, тада послаником албанског парламента. Амерички сенатор није желео да се сазна за састанак, али његов албански колега јесте и то објављујући детаље на друштвеној мрежи Фејсбук.

Кораб Лита је изашао са састанка, на којем је био још један албански парламентарац, тврдећи да је добио Менендезову подршку за низ изборних реформи које су он и његова странка заговарали, и даље тврдећи да је сенатор позвао албанске бираче да учествују на предстојећим изборима. Подршка моћног америчког званичника дала би невероватан утицај било којој личности у малој балканској земљи, у којој ставови САД имају огромну моћ, а састанак и његове фотографије донеле су Корабу Лити више чланака у вестима у његовој матичној земљи.

Прочитајте још:  Кривокапић као Ђукановић: За све крива „црква у Црној Гори“ и Београд
У 2021. години, током периода у којем је Газменд Лита оснивао компаније у канцеларијама ИС ЕГ Халала и потписивао имовинску трансакцију са египатском владом и док је Ваел Хана наводно претварао средства ИС ЕГ у златне полуге и поклоне за Менендезове, сенатор издао заједничку изјаву са својим републиканским колегом у Комитету за спољне послове понављајући позиве Кораба Лите на учешће бирача и забринутост за изборни интегритет. Саопштење је такође садржало оно што се чини као прикривено упозорење владајућој албанској Социјалистичкој партији, главним ривалима Албанске демократске партије Кораба Лите.

То је био само један од случајева које Менендеза повезују са кланом Лита и шире са албанским интересима. Брат Газменда Лите у албанском парламенту није био једини политички сарадник са којим се Менендез повезао.

Албански лобисти

Попут Даибеса и Хане, Лита и чланови његове породице са седиштем у САД дали су значајне донације Менендезовој изборној кампањи у последњих петнаест година. У Литином случају, многе од тих донација су прошле кроз Албанско-амерички комитет за политичка питања који је временом постао највећи донатор сенатора Менендеза.

Прочитајте још:  Стање на Косову и Метохији је резултат десетогодишње катастрофалне Вучићеве политике
Албанско-амерички комитет за јавне послове је део непрофитне Албанско-америчке грађанске лиге, на чијем челу су бивши њујоршки посланик Џо Диогарди и његова супруга Ширли Клојс. На веб страници Грађанске лиге Лита је наведен као члан одбора организације. У писму судији током суђења за нелегално клађење и коцку, Диогарди је истакао да је Лита две деценије давао своје време и финансијску подршку Лиги као и да је о свом трошку сваке године био домаћин многих састанака у ресторану који је држао са Даибесом, саоптуженим у случају Менендез.

У судским документима, Литин адвокат је поменуо његов рад са Лигом у прошлом времену, али група је наставила да наводи Литу као члана одбора на друштвеним медијима до средине 2023. године. Диогарди је као главни циљ организације наводио лобирање код званичника америчке владе о питањима која су релевантна за етничке Албанце који живе у југоисточној Европе, посебно за Косово као нелегално самопроглашену албанску државу.

Прочитајте још:  Љубан Ковачевић: Задатак ботова јесте подела у народу кроз претње и увреде!
Почевши од последњег тромесечја 2019. године, Клојс и Диогарди су по први пут почели да извештавају о састанцима са Менендезом и његовим особљем, показују записи о лобирању у Конгресу. Он и његов комитет брзо су постали главни фокус њихових напора, пошто је Лига тражила саслушање о трајном одбијању Србије да призна независност Косова као и о напорима САД да посредују у спору и да убеде више савезника да признају другу албанску државу.

„Ширли је одржала презентацију о потреби за комплетним саслушањем Сенатског одбора за спољне послове о решавању сукоба Србије и Косова. Она је навела колико је важно да Приштина и Београд седну за преговарачки сто тек након што Београд призна независност Косова, што је став који сенатор Менендез подржава“, написао је пар на челу Лиге.

Косово

Почетком 2020. године, Менендез је почео да се оглашава по питању Косова, придруживши се свом тадашњем колеги из Представничког дома посланику Елиоту Енгелу из Њујорка у потписивању писма Трамповом државном секретару Мајку Помпеу, позивајући на санкције Србији и критикујући подржавање преговора Београда и Приштине.

Прочитајте још:  Страни шпијуни послати у Србију да помогну НАТО опозицији: Дојавама о бомбама покушавају да изазову панику, а главни циљ је рушење власти
Менендез је 15. августа 2021. користио Твитер налог Сенатског комитета за спољне послове да похвали Албанију што је прихватила избеглице из Авганистана.

„Поздрављам одлуку албанске владе да пружи привремено сигурно уточиште онима који беже од напада Талибана у Авганистану. Народ Албаније још једном показује свету шта значи „беса“. написао је сенатор, позивајући се на традиционални кодекс части земље. “Имате наше поштовање и захвалност.”

Пет дана касније, сенатор је издао саопштење за јавност на сличан начин хваливши Катар за његов рад у име авганистанских избеглица, за који федералци сада наводе да је био део обрасца повољних акција које је Менендез предузео у име те нације.

Заједница српских општина

Прочитајте још:  Миша Ђурковић: Кад опозиција тихује
Следећег месеца, сенатор и његова супруга присуствовали су првом од неколико састанака Грађанске лиге, где га је Ширли Клојс посебно позвала да убеди Грчку да призна независност Косова. У свом обраћању групи, сенатор је критиковао однос Србије према преосталој албанској мањини, назвао Косово „једним од најближих савезника“ Сједињених Држава и говорио о потреби да се одбаци план за оснивање Заједнице српских општина.

„Последње што мислим да треба да урадимо је оснивање енклава какве подразумева Заједница српских општина. То је рецепт за катастрофу“, рекао је сенатор и добио аплауз присутних.
Сенатор и његова супруга поново су се нашли на самиту Грађанске лиге само неколико месеци касније, у јануару 2022. Менендез је споменуо да ће ускоро морати на пут у Вашингтон како би се састао са емиром Катара, а да ће се потом поново посветити албанским интересима у Србији.

„САД су покушале да заузму неутралан приступ у преговорима о нормализацији између Косова и Србије, када је Србија несразмерно одговорна за тренутни недостатак разговора. Конгрес мора да настави рад на обезбеђивању права Албанаца, посебно у Прешевској долини, а ја сам подстакао Стејт департмент да повећа свој ангажман на овом фронту“, рекао је тада Менендез.

Следећег месеца, на саслушању пододбора о Западном Балкану за које је Менендез рекао Грађанској лиги претходне јесени учињен је корак ка жељеном пуном саслушању у одбору. Сенатор је инсистирао на ставу Бајденове администрације, поново осудио план Заједнице српских општина и критиковао „уздржаност Србије да призна суверенитет Косова“, као и њеног председника Александра Вучића.

Прочитајте још:  Нацисти: Белорусија је следећа мета
Тог пролећа, Менендез је угостио председника и премијера привремених власти у Приштини, а на јесен се поново обратио Грађанској лиги, где га је Ширли Клојс похвалила због његових чврстих ставова о албанским приоритетима на Балкану.

„Ви сте једини западни лидер за кога знам који се историјски противио улози Србије и који је спреман да каже да не треба да правимо Заједницу српских општина, јер ће то потпуно исецкати Косово“, рекла је Клојс подстичући га да одржи комплетно саслушање Комитета за спољне послове о овом питању.

Притисак на Грчку да призна Косово

Прочитајте још:  Милан Брдар: На универзитетима влада култура незамерања опозицији, слично као у 90-им (Видео)
Након што је присуствовао још једном скупу Грађанске лиге у фебруару 2023. године који се поклопио са другом посетом председника владе привремених власти у Приштини, сенатор Боб Менендез је касније у мају одржао комплетно саслушање одбора о Западном Балкану.

Сенатор је поново осудио Србију, описујући како је „лично чуо од албанских лидера“ о малтретирању мањина у земљи и окривљујући је за недавне тензије у региону. Такође је још једном осудио план за Заједницу српских општина на Косову и пожалио се на „мали или никакав притисак на Београд” Стејт департмента.

Прочитајте још:  Око 50 градова у Србији има систем за пречишћавање отпадних вода, пола не ради
Његова критика није упућена само Србији. Менендез је признао да вршио притисак на званичну владу у Атини да призна Косово, али је у међувремену један од етничких Грка који је био кандидат на изборима у Албанији ухапшен.

„Забринут сам што је албанска полиција ухапсила грчког држављанина Диониза-Фредија Белерија два дана пре избора — два дана пре избора. Залагао сам да Грчка призна Косово, али и друге земље, али ово погоршава ситуацију“, рекао је Менендез.

Менендезовим накнадно потписује и међународно писмо у којем протестује против „политике у центру Београда за Балкан“.

Председник Вучић о Менендезу

Председник Србије Александар Вучић означио је Менедеза као човека који је за паре урадио најпрљавији посао за Албанце. Како је навео председник Вучић реч је о намоћнијем албанском лобисти, уз Елиота Енгела.

„Реч је о човеку који је најмоћнији албански лобиста. Нема никог ко је био лошији према Србији, ко је урадио прљавији посао од Боба Менендеза. Јасно је да су га платили Албанци“, рекао је Вучић новинарима, говорећи о Менендезовим напорима да подстакне суседне државе да признају тзв. Косово.

Деловање Менендеза, ипак, изазвало је бројне сумње и незадовољство чак и међу америчким званичницима, а све је потврђено након оптужби за мито и корупцију.

Албанска служба регрутује Американце

Прочитајте још:  Српска опозиција напала председника Вучића у интересу САД
Раздвојене фракције у Албанији су последњих година више пута покушавале да утичу на америчку политику.

Најскандалознији случај до сада био је регрутовање контраобавештајног званичника ФБИ-ја Чарлса Мекгонигала од стране социјалистичке владе у Тирани који се изјаснио кривим за прихватање поклона од 225.000 долара од сарадника албанских тајних служби прошле јесени. Међутим, Албанска демократска партија је истовремено учествовала у лобирању за које је можда добила и финансијску подршку Москве, наводи Daily Beast.

Менендез угрозио америчку безбедност

Открића америчког портала изазвала су забринутост међу многим државним заступницима у САД, а посебно због поверљивих информација релевантних за националну безбедност и америчке интересе у иностранству којима је сенатро Менедез имао приступ.

„Ово повећава забринутост да је Менендез превише етички компромитован да би служио у Комитету за спољне послове Сената“, рекао је Ник Швеленбах, виши истражитељ у непрофитном Пројекту за надзор владе.

Прочитајте још:  Велике гужве на ауто-путу због блокаде
Џордан Либовиц, директор комуникација за Грађане за одговорност и етику у Вашингтону, сложио се и позвао Менендеза да поднесе неопозиву оставку на своје место у Сенату.

„Што више сазнајемо, ситуација са Менендезом постаје гора. Сада морамо да доведемо у питање толико његових спољнополитичких акција. Ово није особа која би требало да има приступ поверљивим информацијама. Менендез мора да уради праву ствар и да поднесе оставку у Сенату“, поручио је Либовиц.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Албанска хоботница у срцу Америке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *