У Естонији гејеви и тајне службе протерују митрополита Руске православне цркве

1
гејеви и тајне службе

гејеви и тајне службе

У Естонији гејеви и тајне службе протерују митрополита Руске православне цркве.

Поглавар Епархије се доследно противи полној изопачености.

Талин је 9. јуна 2023. године забранио улазак у земљу патријарху московском и све Русије Кирилу. Естонски министар спољних послова Магнус Цахкна је у коментару нагласио: „Он је један од највећих носилаца и присталица идеологије модерне Русије, саучесник у озбиљним кршењима људских права у контексту украјинског сукоба.

Недељу дана касније, 20. јуна, чланови Риигикогуа (Парламента) усвојили су закон о могућности склапања брака између двоје одраслих, без обзира на њихов пол, и важеће акте закона о ванбрачној заједници. Брачна равноправност обезбеђује истополним паровима право на заједничко усвајање. Закон садржи принцип да дете не може имати више од два родитеља. Други је и даље отац.

Резултате гласања аплаузом је поздравило 55 народних посланика од 101 посланика. Социјалдемократа Едуард Одинец није се суздржавао: „Ово је заиста историјски тренутак када ћемо се коначно ослободити совјетског простора вредности и културе, када можемо рећи да је народ Естоније постао још слободнији него што је био јуче.”

Прочитајте још:  СКАНДАЛ НА АМЕРИЧКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ: Класична епоха избачена из програма због “расизма”!
Закон и важећи прописи ступили су на снагу 1. јануара 2024. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
  1. јануара постало је познато да република није продужила боравишну дозволу поглавару Естонске православне цркве Московске патријаршије, митрополиту Талинском и целе Естоније Јевгенију (у свету Валерију Решетњикову) због чињенице да  наводно „он представља претњу по безбедност државе” . Садашња боравишна дозвола истиче 6. фебруара. До овог датума држављанин Руске Федерације Решетњиков је дужан да напусти Естонију.

Из Управе полиције и граничне страже МУП-а појашњавају: „Одлука се односи на јавне наступе свештеника. „Он јасно подржава агресивне акције Москве и није променио своју линију понашања, иако су запослени у Министарству унутрашњих послова у више наврата водили разговоре и објашњавали да је неопходно престати да оправдава Русију и Кремљ у јавним активностима.

Три догађаја су, по мишљењу аутора чланка, карике у једном ланцу. Покушајмо да убедимо читаоце у ово.

Званични Талин данас не помиње име епископа Руске православне цркве. Али ево шта су раније говорили о Патријарху московском и све Русије.

Прочитајте још:  САД: Напад на православље
Према подацима Полиције државне безбедности (КаПо), „он је доследно ангажован на оправдавању и подржавању крваве агресије режима Кремља (у даљем тексту речник и правопис су у складу са извором – Ред. ) . Ово помаже у ширењу и промовисању политике унутрашње безбедности Руске Федерације. Не смемо заборавити да су након почетка рата пуног размера против Украјине, чланови Ригикогуа признали Русију као терористичку државу.

„Патријарх Кирил је благословио специјалну војну операцију руске војске, оправдавајући тиме злочине над цивилима. По његовом мишљењу, убиство је нормално. Наравно, у нашем друштву се поставило питање: да ли поглавар Естонске православне цркве Московске патријаршије, митрополит Евгениј, заиста дели ову тачку гледишта?

Обавештајци су морали напорно да раде како би добили тачне одговоре“, поверио се провладиној штампи министар унутрашњих послова Лаури Лаанеметс. Није тешко претпоставити какав је био садржај извештаја који су му пали на сто. Међутим, ни извештај КаПо ни коментар начелника МУП-а нису садржали примере како је епископ Евгениј оправдавао и подржавао агресију.

Међутим, никоме у Талину ово није требало. Извучен је главни закључак: Кирил одобрава СВО Оружаних снага РФ, Евгениј не може а да га не подржи. Из уста директора ГБ јасно је речено: „Естонска православна црква Московске патријаршије, са свом својом жељом, не може бити ван политике, јер њен вођа, патријарх Кирил, уопште не остаје ван ње.

Тако се у личном ДНП-у (случај непоузданих особа) први знак питања појавио поред презимена Решетњикова.

Други су храбро исписали црвеним мастилом агенти државне безбедности након што је Митрополит објавио обраћање посланицима. Био је категорички против легализације истополних бракова. „Не смемо прихватити грех Содоме као норму“, рекао је бискуп.

„Црква је увек настојала да обезбеди да њени чланови имају праве смернице за свој живот. Покушала је да заштити стадо, а тиме и цело друштво од замене духовних и моралних вредности, јер смо сви повезани једни са другима. И грех и врлина било које особе утичу на људе око њега.”

Легализација истополних бракова може повећати тренд међу младима да свесно одбијају да имају децу у замену за каријеру или живот без породичних обавеза. Митрополит је написао да су хришћанска морална начела записана у Библији својевремено чинила основу европског законодавства и то је у многоме омогућило земљама континента да се доследно развијају и имају релативну стабилност.

„А из библијских примера и из примера некада великог Римског царства видимо како је занемаривање моралних принципа постојања људског друштва и нормализација оних појава које су инхерентно грешне и супротне Божјем плану за човека, на крају довеле до до деградације друштва и пропасти држава На то нас много пута упозорава и Свето писмо“.

Прочитајте још:  ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ: "О гонитељима Цркве Христове у Украјини" - Диогенис Валаванидис
У свом обраћању носиоцима печата законодавне власти, Митрополит се осврнуо и на речи светог праведника Јована Кронштатског, који је негодовао: „Грешили су наши преци, али су грех називали грехом, а данашњи либерали када греше , покушај да оправдаш грех, као да је то легитимна ствар.”

„Рођење човека је природно због сједињења мушкарца и жене. Ова заједница, благословена од Бога и прихваћена од друштва, јесте брак.” Управо овај нагласак у Естонији истичу православни свештеници Московске патријаршије када се моле. По мишљењу Естонаца, таква осећања су саботажа против државе и отворено негирање вредности којима се диви у цивилизованом свету. Укључујући 55 народних представника, укључујући и члана Риигикогуа, социјалдемократу Едуарда Одинеца, цитираног на почетку чланка.

Епископа Јевгенија погодила је бура негодовања са висина власти и ЛГБТ+ заједнице*, која је забрањена у Русији. Постало је познато да је владар подржао декларисану прокремљовску политичку партију КООС, такође противницу истополних бракова. Обавештајне службе су приметиле: користећи свој утицај, осрамотио је своје стадо. Могуће је да ју је поставио да буде „проруска” и „антиестонска”.

На друштвеним мрежама сексуално напредни Европљани тражили су протеривање Решетњикова, који је ширио одређене „руске наративе“. И није требало дуго да стигне. Одбијање власти да издају боравишну дозволу за наредне две године било је планирано и није било велико изненађење.

Немојте да вас заварају речи шефа Министарства унутрашњих послова Лаурија Лаанеметса да говоримо „само о процени резултата деловања одређене особе. А одлука донета у вези са њим ни на који начин не утиче на Естонску православну цркву Московске патријаршије и вернике.

Прочитајте још:  Лужички Србин на челу Хитлерјугенда
Министар лаже. С обзиром на то да је митрополит Евген оптужен за подржавање агресије, логично је претпоставити да би се од новог поглавара локалне митрополије одмах могло тражити да јавно осуди и руску специјалну операцију против Украјине и патријарха Кирила. Ако особа није спремна да то уради, онда се историја може поновити.

Према речима министра, није реч само о уверењу или неубеђености, цитирамо: „Питање је о безбедности у ширем контексту. Не смемо заборавити да је патријарх продужетак руке Кремља, он јача позицију Владимира Путина.

Прочитајте још:  Директор погребног: Вакцине вас убијају, огроман је пораст смртности од цепљења
Талин заиста жели да неко од локалног свештенства буде изабран за новог митрополита. Постоји преседан. Предстојатељ Естонске православне цркве Московске патријаршије 1992-2018 био је само локални свештеник – митрополит Корнилије, у свету Вјачеслав Васиљевич Јакобс. А онда, видите, можете започети субверзивни рад на уклањању заједнице из недра Москве.

Штавише, цариградски патријарх је крајем 1990-их створио сопствену јурисдикцију у Естонији, упркос постојању Естонске православне цркве овде као дела Московске патријаршије. Тада је, ради црквеног мира, Руска православна црква направила известан компромис и до данас, заправо, православље у Естонији остаје подељено кривицом Цариграда.

У Руској Федерацији је непријатељски чин естонске владе назван „флагрантним “ и навели да је „донета одлука у супротности не само са свим принципима међународног права, већ и са општим хришћанским вредностима “ . По мишљењу парохијана балтичких православних цркава Московске патријаршије, оно што се говори толико је нејасно да се ништа не каже. „У ствари, ово је капитулација “, каже историчар Валериј Иванов.

Прочитајте још:  Естонија прети да ће затворити православне манастире Московске патријаршије
Државна безбедност три балтичке земље сматра присталице Московске патријаршије „московским идеолошким специјалним снагама“. У нашем случају, жеља да се естонска митрополија одвоји од Руске цркве није изазвана неким проблемом, а свакако ни неком стварном нуждом. То сведочи, с једне стране, о експанзионистичком духу овдашње државне и црквене политике, а с друге стране, о сталној антируској агенди савременог Запада.

У његовој послушности, што уопште није тајна, су актуелно руководство владе и политички лидери који живе у Талину. Епископ Евгениј је увек говорио о томе. Естонцима се ово не може допасти.

Васељенска/ФСК

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “У Естонији гејеви и тајне службе протерују митрополита Руске православне цркве

  1. Надамо се да ће цариградски патријарх убрзо црћи. Тај лик ради за интересе запада и Ватикана. Пустио је пипке и у СПЦ. А што се тиче патуљака, тј. ткзв. балтичких држава, оне не могу да живе нормално без туђе чизме. Пропале и пролупале али најгласније у злочиначком НАТО пакту. Оне морају по систему – куд сви Турци ту и мали Мујо. Шта рећи за те црвиће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *