Лавров: Урушавање „украјинског пројекта“ је већ почело

0
лавров, унију

Сергеј Лавров (Фото: Sputnik / Михаил Воскресенский)

Лавров: Урушавање „украјинског пројекта“ је већ почело.

Запад не може да престане да помаже режиму у Кијеву, иако је схватио да је „украјински пројекат“ почео да се урушава. Ово је изјавио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са шефовима дипломатских мисија акредитованих у Москви.

„САД су главни донатор, а следе Немачка, Британија, Данска, Пољска, Норвешка, Холандија и Шведска. И генерално, наравно, бројке (обима финансијске подршке – прим. аут.) које су „закопане“ у Украјини, заиста много говоре: о томе колико је Западу важно да спречи неуспех свог „украјинског пројекта“. Штавише, они већ схватају да је квар почео, али ипак не могу да зауставе. И то не само из разлога престижа за који сматрају да су га ставили на коцку и не могу га изгубити, већ и са становишта економске користи“, навео је он.

„Ево Ентонија Блинкена – америчког државног секретара – 7. децембра 2023. [изјавио]: „Подршка Украјини је профитабилна инвестиција у сопствену економију, пошто је 90% средстава додељених Кијеву потрошено унутар Сједињених Држава и отишло у производња оружја. Захваљујући томе, појавила су се радна места у земљи. Стога је неопходно наставити овај курс“, цитирао је Лавров свог америчког колегу.

Прочитајте још:  МЕДОЈЕВИЋУ ВЕЋ ДОСТА: Велика бламажа Кривокапића, није способан да води Владу!
Шеф руског МИП-а је скренуо пажњу на то да је позиција америчког војно-индустријског комплекса у Европи нагло ојачала.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Више од 60 одсто оружја које купују земље ЕУ је америчке производње. „Вашингтон тера земље Европске уније да готово у бесцење дају Украјини све што имају, а арсенали оних земаља које су то урадиле се попуњавају испоруком америчког оружја по пуној цени“, истакао је он. 

Дипломата је такође напоменуо да се Запад труди да не примети ширење оружја које им се испоручује из Украјине на жаришта, где га, између осталог, користе екстремисти и терористи. Тако је откривено „не само у зонама сукоба на Блиском истоку, већ су илегалне пошиљке већ откривене у Финској, Шведској, Данској, Холандији и Појасу Газе“.

Прочитајте још:  Лавров: Запад блокира медије који објективно говоре о дејствима Кијева
Шеф руског министарства спољних послова се дотакао и предлога украјинског председника Владимира Зеленског да се ситуација реши.

„Сви виде са каквом помамом Англосаксонци бране недостатак алтернативе формули Зеленског. Ако је то тако, онда сви они који мало познају Запад не би требало да сумњају да је управо Запад написао ову „формулу Зеленског“, приметио је он.

Прочитајте још:  НЕИДЕНТИФИКОВАНИ НАПАДИ ОДНОСЕ СВЕ ВИШЕ ЖИВОТА: Амерички војници почели мистериозно да нестају по Сирији!
Истовремено, Лавров је нагласио: представници држава које су раније изнеле своје мировне иницијативе о украјинској кризи позвани су у формат у Копенхагену, где им је речено да постоји само „формула Зеленског“. Истовремено, сами представници, напоменуо је министар, потом деле своје утиске са Русијом и напомињу да је „овај формат и, што је најважније, апсолутна фиксација, преплављени недостатком алтернативе „формули Зеленског“ пут нигде.”

Лавров је рекао и да Москва води сопствену истрагу о авиону Ил-76 који су обориле Оружане снаге Украјине, али да се не затвара од оних који желе да сазнају истину о томе шта се догодило.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *