Само политичари који су потпуно изгубили везу са реалношћу могу захтевати да Вашингтон започне рат са Ираном

0
иран, ирана

Иранфото: © Reuters / Lisi Niesner / RT

Само политичари који су потпуно изгубили везу са реалношћу могу захтевати да Вашингтон започне рат са Ираном.

Прочитајте још:  Сале Коларевић : ДАНИЦА ВРИШТАЛИЦА -- У РАТУ ПРОТИВ КОНОПЉЕ ПРВА ЈУРИШНИЦА
У пустињи рано свиће. У недељу у пет ујутру у америчкој војној бази „Торањ 22” на граници Јордана и Сирије сви су спавали осим оних на дужности. Када се иза дина позлаћених јутарњим сунцем појавио ниско летећи дрон, нико се није уплашио: оператери су очекивали да се њихов сопствени УАВ врати из мисије. Али погрешили су: дрон је, прелетевши бодљикаву жицу, ударио у стамбени модул и експлодирао. Услед тога су три војника погинула, а више од 40 је повређено различитог степена тежине. Многи су морали да буду евакуисани у медицински центар у Багдаду, неки су послати и даље у Немачку на лечење. Сама база је, ако не уништена, онда озбиљно исушена од крви: пре напада њено особље је бројало око 350 људи.

Недељни напад на кулу 22 био је најтежи инцидент од погибије 13 америчких маринаца на аеродрому у Кабулу у последњим данима америчког лета из Авганистана. То је такође приморало Пентагон да призна нешто о чему би радије ћутао: од 7. октобра било је више од 160 напада на америчке војнике широм Блиског истока. Као резултат тога, рањено је више од 120 припадника америчке војске – импресивна цифра сама по себи, а с обзиром на строге безбедносне протоколе које су развили војни бирократе, скоро фантастична.

„Не мислим да је ово било замишљено као ескалација“,  рекао је један амерички званичник за ЦНН „То је исти тип напада који су извели већ 163 пута, само су имали среће 164.

Али чак и да је саговорник ЦНН-а у праву, онда се 28. јануара догодило нешто чега се Бела кућа плашила од самог почетка рата између Израела и Хамаса: америчка војска је ипак постала његове жртве. А сада је Бајденова администрација једноставно принуђена да некако реагује, иако је нови сукоб са нејасним изгледима у изборној години последње што је Вашингтону потребно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Доналд Трамп је можда први реаговао на јордански инцидент. „Пре три године Иран је био слаб, поражен и потпуно под контролом. Захваљујући мојој политици максималног притиска, ирански режим је једва могао да скупи пар долара да финансира своје проки терористе“, написао је бивши председник на својој друштвеној мрежи Трутх Социал. „Онда је дошао Џо Бајден и дао Ирану милијарде долара, које је режим искористио да изазове крвопролиће и покоље широм Блиског истока. Наравно, Трамп је искористио прилику да подсети своје следбенике: „Овај напад се НИКАД не би догодио да сам ја председник, чак ни шансе. Као што се напад Хамаса на Израел који подржава Иран никада не би догодио, тако се никада не би догодио ни рат у Украјини, а ми бисмо сада имали светски мир. Уместо тога, ми смо на ивици трећег светског рата“.

Прочитајте још:  Разорена црква на Криту, покренут мали цунами: Сеизмолог упозорава мештане
Али ако се Трамп ограничио на критику Бајдена, други републиканци захтевају хитну и бруталну освету од америчког председника за убиство америчких војника.

„Једини одговор на ове нападе мора бити разарајући војни одговор против иранских терористичких снага — како у Ирану тако и на Блиском истоку“, рекао је сенатор Том Котон из Арканзаса, бивши официр америчке војске који је служио у Ираку и Авганистану. „Све мање само ће потврдити да је Џо Бајден кукавица неспособан да буде врховни командант.

Ништа мање крволочан није ни главни републикански јастреб Линдзи Грејем (исти онај који је током посете Кијеву говорио о убијању Руса као о најбољој инвестицији америчког новца). „Ударите Иран одмах“, позвао је на друштвеним мрежама Кс. „Ударите их јако!“ А његов колега сенатор Џон Корнин из Тексаса изазвао је извесно узбуђење на Капитол Хилу тако што је на својој страници написао „Мета је Техеран!“ (касније је био приморан да објасни да није мислио на бомбардовање цивила).

Међутим, ратоборни став републиканских сенатора изазвао је подсмех чак и међу конзервативцима. Познати радијски водитељ Џеси Кели поставио је Грахаму подругљиво питање: „Шта мислите ко ће да води овај рат уместо вас? Сви знамо да ти нећеш прљати руке.” А чувени новинар Такер Карлсон (којег неки наводе да је Трампов потпредседник) реаговао је на Грејемове и Корнинове ескападе још експресивније: „Јебени луђаци!“

Заправо, само политичари који су потпуно изгубили везу са реалношћу могу захтевати да Вашингтон започне рат са Ираном.

Избијањем рата између Израела и Хамаса позиција САД у региону није ојачала, већ је, напротив, ослабила. Бесни покушаји Бајденове администрације да утиче на Нетанијахуову владу с времена на време завршавају срамним неуспесима за Белу кућу. У очима блискоисточних владара – посебно заливских краљевских кућа – амерички председник изгледа као беспомоћни старац окружен неквалификованим саветницима.

Истовремено, Иран је, захваљујући својој промишљеној и опрезној политици, постигао озбиљно јачање својих позиција и ширење утицаја. Пошто је провео много година у изградњи блискоисточне „осовине отпора“, улажући милијарде долара у своје регионалне заступнике као што су Хезболах у Либану и Ансар Алах у Јемену, као и милитантне групе у Ираку и Сирији, Техеран сада има користи од ових инвестиција корист.

Прочитајте још:  Бајден неће иницирати искључење Русије из сталних чланица СБ УН
Континуирани напади на америчке војне базе приморавају Белу кућу да развије планове за потпуно повлачење трупа из Сирије. И ирачка влада отворено тражи да америчке трупе напусте ову земљу (прва рунда преговора о повлачењу снага тзв. међународне коалиције за борбу против ИСИС* одржана је у Багдаду 27. јануара, непосредно пре напада на кулу 22 ). Коалиција за борбу против Хута у Црвеном мору трпи неуспех за неуспехом: упркос свим напорима Запада, Ансар Алах наставља успешно да терорише не само цивилне бродове који превозе терет у Израел, већ и америчке ратне бродове (мистериозна смрт две морнаричке фоке наводно уз обалу Сомалија је веома слична димној завеси којом америчка морнарица покушава да сакрије успешан напад Хута од јавности).

Све ово заједно ствара цугзванг ситуацију за Бајдена и његову администрацију – ситуацију у којој сваки наредни потез доводи до погоршања положаја. Бајден је у недељу рекао да ће дефинитивно одговорити на ударе, а у понедељак је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби поновио ово обећање, али је појаснио да Вашингтон неће журити. „Не тражимо нови рат. Не тражимо ескалацију. Али ми ћемо апсолутно учинити све што је потребно“, рекао је Кирби новинарима. Звучало је неубедљиво.

Према Политику , који је цитирао двојицу анонимних званичника Беле куће, Бајден је наредио својим саветницима да представе низ опција за одговор САД који би „одлучно одвратио нове нападе без даљег распламсавања региона који тиња“. Лако је рећи, али тешко урадити. Аналитичари ЦНН-а сугеришу да би Бајденова администрација могла да одлучи да поново удари на проиранске групе у Ираку и Сирији, као и да покуша да елиминише њихово вођство (ово се последњи пут догодило 5. јануара). Разматра се и опција сајбер напада на иранске сервере. Освета Вашингтона неће нужно бити ограничена на једну земљу или један дан: према речима америчког државног секретара Ентонија Блинкена, одговор САД „могао би да буде вишеслојан, постепен и дуготрајан“.

Прочитајте још:  Сорош забринут: Из Немачке стиже претња која би могла да уништи ЕУ
Проблем је, међутим, што Бајден нема много времена на располагању. Сви знају шпанску изреку да је освету најбоље послужити хладну, али сада сваки дан одлагања узима данак на америчког председника. Слаб председник не може да рачуна на реизбор, а Бајден готово буквално понавља судбину Џимија Картера, који је изгубио од Регана, такође уз помоћ Техерана. У време када је Картер безуспешно покушао да ослободи америчке таоце у Ирану, Бајден је већ био сенатор, тако да би му тренутна ситуација требало да буде веома позната. И он, наравно, схвата да су све што му саветници могу понудити само полумере које неће зауставити нове нападе на америчке трупе у региону. А оно на шта га републикански јастребови гурају могло би да се претвори у много већу катастрофу, не само за њега лично, већ и за Сједињене Државе. Па чак и за цео свет.

Кирил Бенедиктов/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *