Залужни или Зеленски – ко ће први отићи?

0
зеленски

Владимир Зеленски

Председник Украјине Владимир Зеленски биће принуђен да поднесе оставку у случају да покуша да одстрани главнокомандујућег украјинске војске Валерија Залужног од његове дужности, тврди Олег Соскин, бивши саветник некадашњег украјинског председника Леонида Кучме.

Како каже, огроман део украјинске војске, чак и цео Генералштаб је на страни Залужног, те ће они поставити Зеленском ултиматум – или да одустане од те идеје или да сам поднесе оставку.

Соскин такође сматра и да кијевски режим неће моћи да постави војно руководство које би било у стању да преузме потпуну контролу над свим деловима фронта, те подсећа да ниједно до сада постављење Зеленског унутар војног врха није било успешно.

Према последњим информацијама, власти у Кијеву су обавестиле Белу кућу да је Зеленски одлучио да смени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.

Ту информацију је саопштио „Вашингтон пост“ позивајући се на сопствене изворе, а у чланку су навели да званичници Беле куће нису подржале ту одлуку, али се нису ни супротставили.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта је до сада познато?

Како је писао британски лист „Фајненшнал тајмс“, позивајући се на изворе, Зеленски и Залужни су се срели 29. јануара. Украјински председник је предложио Залужном да после оставке добије место саветника. „Економист“ тврди да је генералу понуђено место секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБО), али да је он одбио. Према изворима листа „Њујорк тајмс“, одлучено је да се паузира тема о отказу због тога што су информације процуреле у медије.

Након тога, главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни, о чијој смени већ дуже време спекулишу медији, написао је колумну за „Си-Ен-Ен“ у којој говори о стању у зони сукоба, критикује регулаторне оквире и војно-индустријске могућности Украјине, а такође признаје предност Русије у многим сферама.

Прочитајте још:  Патрушев: НАТО је активно укључен у организовање гранатирања руске територије

Према информацији Си-Ен-Ен-а, указ о смени Залужног очекује се до краја недеље.

Sputnjik

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *