Руше фонтану на Тргу Николе Пашића – граде нову

0

Руше фонтану на Тргу Николе Пашића – граде нову.

Најављена је реконструкција Трга Николе Пашића, а ускоро почиње и изградња гараже у Влајковићевој улици где је откривен археолошки локалитет, а ево како ће то све изгледати када се заврши.

Прочитајте још:  Шапић представио најближе сараднике – Чучковић градски менаџер
Реконструкција Трга Николе Пашића после девет година, а према најновијим најавама, требало би да почне ускоро. Споменик Николи Пашићу остаје на истој позицији и његово сређивање није обухваћено овом реконструкцијом, али ће фонтана променити изглед.

Највећа промена у том простору чека фонтану – постојећа ће бити порушена, и на њеном месту биће подигнута нова.

Она ће бити једноставнијег, издуженог облика по угледу на првобитну фонтану али без врела и без округлог проширења према споменику, које је у последњој реконструкцији из осамдесетих година прошлог века додато.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Фонтана је постала симбол овог трга, и наравно да је нећемо уклањати. Само уређење трга ће остати исто, али све ће бити ново, нове плоче, нова фонтана” – рекао је раније Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда.

Све друге интервенције на тргу биће мање-више козметичке природе. Плоче ће бити од камена црвенкасте боје, жардињере по ободу биће у модернијем дизајну, дрвеће неће бити посечено, поставља се нова расвета, клупе у комбинацији челика и дрвета, инфо плоча…

Прочитајте још:  Зашто је Достојевски упркос приказу човековог посрнућа ипак оптимистичан писац /видео/
Изградња гараже и паркића у Влајковићевој

Прошлог марта почело се са ископавањима паркића код Народне скупштине како би се израдила поџемна гаража у Влајковићевој улици, али је откривен и вредан археолошки локалитет. Укупно трајање радова на изградњи гараже процењено је на око 15 месеци, тако да ће Београђани добити нову јавну гаражу вероватно крајем следеће године.

“Паркинг-места су проблем у свим великим градовима, па и у Београду. Гаража у Влајковићевој улици са 284 места ће значајно растеретити центар града, а онда ћемо добити једну лепу зелену површину где ће људи моћи да проводе време” – истакао је Шапић раније.

Прочитајте још:  Јеванђеље по Вулину
Он је такође указао на то да су на месту будуће гараже нађена изузетно важна археолошка налазишта, и да се стало са радовима на више од пола године док то није решено. Донета је одлука да се остаци изместе са налазишта, конзервирају и по завршетку изградње гараже врате у партерно уређење парка који ће се ту налазити.

Директно.рс/Блиц

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *