“Не може до девет сати литургија, а онда криминал”: Због министра правде реаговала СПЦ у Црној Гори

0

Цетињски манастир (фото: Светигора)

“Не може до девет сати литургија, а онда криминал”: Због министра правде реаговала СПЦ у Црној Гори.

Прочитајте још:  Када ће почети уклањање преосталих цистерни са амонијаком
Већ дуже време у Подгорици траје сукоб у оквиру владајућег Покрета Европа сад, а министар правде изненада је у све увукао Српску православну цркву.

Не можете до 9 сати да читате литургију, а од девет да се бавите криминалном активношћу, рекао је министар правде Црне Горе Андреј Миловић и тако покушао у политички сукоб у Покрету Европа сад да укључи Српску православну цркву.

Прочитајте још:  Подсећање: Ево ко је све искључен из православног хришћанства!
Због тога је данас реаговала Митрополија црногорско-приморска, наводећи да особа чији је случај министар поменуо није свештеник, нити је то икад била, па ни у време извршења кривичних дела, те је нетачна тврдња министра о читању литургије и кривичном делу.

“Ради се о монаху који је у својој младости учинио неке преступе и за исте одговарао у складу са законом прије него је дошао у манастир. Послије примања монашког чина није му стављано на терет ниједно кривично дело. Истичемо да је монаштво између осталог покајнички подвиг на шта сви имају право без изузетка”, наводи Митрополија.

Прочитајте још:  Јасмина и Самир протестују због изградње православне Гимназије „Свети Сава“
Миловић, близак актуелном премијеру Милојку Спајићу, хтео је политички да нашкоди председнику Црне Горе и страначком колеги Јакову Милатовићу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зато је рекао да је Милатовић од њега као министра правде тражио мишљење о помиловању наводног свештеника, а што је Миловић одбио.

Прочитајте још:  ДАНАС СУ И ДЕТИЊЦИ Испоштујте обичаје, једну ствар деца морају да ураде
Из Митрополије наглашавају да се поступак односио на рехабилитацију, односно брисање из казнене евиденције, а не на помиловање од неке актуелне казне или кривичног процеса.

“Монах је поднео свој захтев у складу са законом, имајући право на то, као и сви други грађани ове земље. Црква, ни на који начин није била укључена у овај поступак, нити имала сазнања о истом, тим пре што је тај монах, прије неколико година узео канонски отпуст из Митрополије црногорско-приморске, дакле, више не припада монашком братству Митрополије”, напомињу.

Прочитајте још:  Погледајте списак договорених министара у новој Влади Црне Горе: борба око иностраних послова, Демократама туризам и правда
Митрополија напомиње да је став Цркве да би сви требало да буду једнаки пред законом, без обзира на статус и положај.

“Ценимо да је пример овога монаха могао да се наведе као пример успешне ресоцијализације и рехабилитације. Апелујемо на све чиниоце друштвеног живота да буду обазривији приликом изрицања својих ставова у погледу овако осетљивих питања”, поручују из Митрополије.

Прочитајте још:  Некадашњи власник Студија Б купио старо седиште ДС-а у Kрунској
Миловићу црногорска јавност већ дуже време замера што не жели да изручи Турској држављанина којег терете за најтежа кривична дела Биналија Чамгоза.

Упркос томе што су црногорски судови донели одлуку о изручењу Турској, Миловић је искористио право које има министар и Чамгоза изузео од изручења, наводећи како је он лошег здравља, те да има проблем са простатом, као и да би га у Турској очекивали лоши услови у затвору јер је Курд.

Прочитајте још:  Монструозно: Хрватска и црногорска делегација обележавају постављање спомен плоче у ,,Морињу“
Миловић је одлучио да наводно штити људска права овог турског држављанина осумњиченог за најтежа дела, док је изразио спремност да Србе које Приштина терети за наводне ратне злочине испоручи такозваном Косову, и у том случају не страхује за људска прва Срба.

У покушају да се одбрани од ових напада, будући да Црна Гора плаћа прескупо обезбеђење Чамгозу као и пратњу јер више пута дневно мора у Клинички центар на прегледе, Миловић је чак умешао и СПЦ.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *