Од “посвете праху оца Србије” до забране свега српског: Коме смета Сретење у Црној Гори

1
горе

wikipedia.org / luzitanija - stock.adobe.com

Обележавање 220 година од Првог српског устанка и 189 година од Сретењског устава у Општини Пљевља већ данима изазива бурна негодовања у Црној Гори.

Читајући реакције на академију која ће бити одржана данас, неко би помислио да су се Карађорђе и Милош Обреновић вратили са оног света и то не да би учествовали у свечаности, већ с намером да сабљама измене државни поредак у Црној Гори.

“Државо, чекамо реакцију на овај директни удар на Устав и законе. Јакове Милатовићу, Милојко Спајићу, Специјално државно тужилаштво, Министарство унутрашњих послова, ако ово дозволите, нека нас нема ниједнога”, рекао је бивши имам Самир Кадрибашић, коментаришући најаву обележавања.

Огласио се и градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић који је оптужио председника Општине Пљевља Дариа Вранеша да “организацијом прославе дана државности друге државе показује полтронски и снисходљиви однос према Београду”.

“Да је среће, не би могао да буде ни председник земљорадничке задруге, а не црногорске општине Пљевља. Брукати овако поносна, мултикултурална, мултинационална и антифашистичка Пљевља може само неко коме је мера достигнућа у политици ниво снисходљивости према туђем и понижавању свога”, каже Ђурашковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нападу на Вранеша придружио се и потпредседник Црногорске европске партије Стево Вучинић који каже да у питању “фронтални удар на уставни поредак”.

Иза одржавања прославе види много ширу намеру: да се Србија повеже са Јадраном и то потезом Пљевља–Никшић–Бока, што би био први пут да се нека освајачка акција изврши свечаном академијом.

“Овим симболичким актом, у ствари Србија тражи геополитичко преуређење простора који се коси са црногорским државним и националним интересима. Тражи да врши суверена права на црногорској територији с намером да земљу организују по њеном културном и политичком светосавском моделу”, тврди Вучинић.

Прочитајте још:  Невладина организација измишљеним изјавама логораша стварала слику о злочинима у БиХ

Бурно је реаговала и Демократска партија социјалиста наводећи да Вранеш не поштује нити држи до правног поретка и Устава Црне Горе, а самим тим ни до независности и суверености државе.

А шта се заправо данас одржава у Пљевљима и има ли разлога за овако хистеричне реакције?

“Дошло је време Његошевске и Карађорђеве Црне Горе”

Председник Општине Пљевља Дарио Вранеш каже за РТ Балкан да ће у 19 часова у Центру за културу бити уприличен културно-уметнички програм и да је вест о одржавању прославе код српског пљеваљског народа дочекана одлично.

“За то се наш народ вековима и деценијама борио и коначно смо дочекали да то можемо на миру да прославимо”, каже Вранеш.

Додаје да ће у програму учествовати владика милешевски Атанасије, глумац Иван Вучковић, гуслар Саша Лакетић, као и КУД “Пљевља” и сестре Љиљанић, а да ће он одржати поздравну реч.

“Време монтенегринске хистерије је прошло и политика ДПС-а и њиховог идеолога Секуле Дрљевића у Црној Гори је доживела крах. Дошло је време Његошевске и Карађорђеве Црне Горе”, поручује Вранеш.

Напомиње да је Сретење после Божића, Васкрса и Видовдана најзначајнији дан за Србе.

“Сретење треба да прославља цели српски народ од Аустралије до Америке”, каже Вранеш.

У овом месту на северу Црне Горе бивши режим већ дуже време је радио на подстицању мржње међу мештанима. Недавно објављена Скај преписка открила је да су иза исписивања графита “Сребреница ’92.” и “Селите се Турци” у Пљевљима стајали кавачки криминални клан и део црногорске полиције.

Након избора 2020. на којима је ДПС изгубио власт, Пљевља је осванула у овим графитима мржње, за које су осумњичени Срби. Испоставило се да је главни организатор био сада ухапшени полицијски службеник Петар Лазовић.

Прочитајте још:  Димитар Ковачевски: Северна Македонија и Албанија губе драгоцено време због неодобравања преговора са ЕУ

Он је тражио да се поруке мржње потпишу са четири слова “С”, како би окривили Србе. Поломљена су и стакла на просторијама Исламске заједнице у Пљевљима, а ситуација је лако могла да измакне контроли.

“Активисти и чланови ДПС-а су то радили по налогу Веселина Вељовића и Душка Марковића. Ми смо и тада говорили да имамо доказе за то”, каже Вранеш.

Додаје да је тужилаштво одустало од поступка јер наводно нема довољно доказа, иако су “сви знали да је то урадила тајна полиција Марковића и Вељовића”.

“То су управо они који ме данас нападају”, напомиње Вранеш.

“Од Ђорђа се Стамбол тресе, крвожедни отац куге, сабљом му се Турци куну – клетве у њих нема друге”, записао је Његош у “Посвети праху оца Србије”, предговору свом “Горском вијенцу”.

Ко би рекао да ће Карађорђе и данас, вековима касније, изазивати овако бурне реакције, али не у Стамболу, већ у Црној Гори.

Теодора Костић / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Од “посвете праху оца Србије” до забране свега српског: Коме смета Сретење у Црној Гори

  1. Пре свега – браво за Пљевљаке! Осветлали су образ проданим српским душама које себе називају измишљеном црногорском нацијом и којима смета Сретење господње. Да није Турака и шиптара у Црној Гори, Црна Гора не би била мултинационална а посебно “мултикултурална” држава. Е такве је Црни Ђорђе секао на комадиће а од његовог духа и данас страхује измишљена црногорска нација. Покојни руски политичар и веома мудра глава Владимир Жириновски Црну Гору називао је туристичким насељем што она и јесте. Човек је потпуно био у праву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *