Велики амерички неуспех на председничким изборима у Индонезији

0

Велики амерички неуспех на председничким изборима у Индонезији.

САД ће наставити своју политику пољуљања ситуације у једној од највећих муслиманских земаља.

У Индонезији су 14. фебруара одржани председнички избори на којима је, према прелиминарним проценама, победио 72-годишњи министар одбране Прабово Субјанто са око 58 одсто. Друго место на гласању припало је бившем гувернеру главног града Џакарте Басведану Анису са 25 одсто.

Прочитајте још:  Амерички медији: има плусева у земљотресу који је погодио Турску
Субианто, који се кандидовао за националну конзервативну странку Гериндра, замениће десетогодишњу владајућу Јоко Јокови Видодо из индонезијске Демократске партије борбе, којој је уставом забрањено да се кандидује трећи пут, на месту шефа државе у јесен 2024. Нови потпредседник биће Јоковијев 36-годишњи најстарији син, Ђибран Ракабуминг Рака, који се на изборима кандидовао заједно са Субјантом. Ово је постало могуће након што је индонежански уставни суд, на чијем челу је Гибранов ујак Анвар Усман, дозволио особама млађим од 40 година да буду на овој функцији у јесен 2023.

„Индонежанска тржишта су поздравила јасне податке [о резултатима избора] и окупила се на Прабововом обећању да ће следити Видодоову политику у највећој економији југоисточне Азије. Берза ове земље (ЈКСЕ) порасла је за чак 2,2% на отварању нове картице, док је рупија ојачала 0,3% на највиши ниво за месец дана“, пише Ројтерс.

Прабово Субианто долази из елитне политичке породице у Индонезији. Његов отац Сумитро Јојохадикусумо био је министар финансија и трговине, а његов деда Маргоно основао је државну банку Негара Индонесиа и председавао је председничким саветодавним саветом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Тајне које би могле бити дезинформације
Будући председник је 1970. године уписао индонежанску војну академију и постао командант елитних специјалних снага. Предводио је операције специјалних тајних јединица против група које се залажу за независност током 24-годишње војне окупације Источног Тимора од стране Индонезије.

Карактеристика председничких избора у Индонезији је да бирачи гласају за пар кандидата – потенцијалног председника и потпредседника.

Прочитајте још:  Америчка лепота: Демократе сањају да убију Доналда Трампа
Овог пута на изборима су била заступљена три таква тандема . Индонежански министар одбране Прабово Субјанто изабрао је Џибрана Ракабуминга Ракуа, најстаријег сина актуелног индонежанског председника Џока Видода. То је постало могуће након што је старосна граница за место потпредседника спуштена пред изборе са 40 на 35 година како би на изборима учествовао Видодов 36-годишњи син.

Бивши гувернер Централне Јаве Гањар Праново, који се као потпредседник залагао за владајућу Демократску партију борбе, видео је бившег индонежанског министра за политику, право и безбедност Мохамеда Махфуда Махмодина.

Прочитајте још:  Америка укинула финансијску помоћ Шиптарима
 Бивши министар културе и образовања, бивши гувернер Џакарте Анијес Басведан одабрао је за партнера парламентараца и лидера Партије националног буђења Абдула Мухаимина Искандара.

 Прабово Субјанто је у почетку био изборни фаворит, изјављујући своју посвећеност наставку Јоковијевог уравнотеженог и независног курса у спољној политици. Кандидат владајуће Индонежанске Демократске партије борбе Гањар Праново заузео је исти став.

Прочитајте још:  Руски медији: Вашингтон наоружава Косово против Србије
Али трећи кандидат за председника био је отворени „кандидат из Вашингтона“ Басведан Анис, типични дипломац такозваних школа светских лидера Маде ин Америца. Дипломирао је економију на Универзитету Гадјах Мада у Џогџакарти 1995. Тада су га приметили свеприсутни „амерички научници“ и послали на Школу за јавне послове на Универзитету Мериленд (САД), где је магистрирао међународну економију и безбедносну политику. Докторирао је политику на Универзитету Нортхерн Иллиноис 2005. године са дисертацијом на тему „Регионална аутономија и обрасци демократије у Индонезији“.

Обучен у духу изградње америчког модела демократије у земљи са највећом муслиманском популацијом на свету, Анис је за своју изборну базу изабрао радикалне исламисте.

Прочитајте још:  Америци је потребан рат
Напомињемо да је ово класична шема америчких обавештајних служби за рушење влада циљаних земаља. Тако су у јануару 2022. масовне протесте у Казахстану започели окорели западни либерали, које су брзо заменили исламистички погромисти.

На први поглед, Анисова трансформација од присталице западне демократије у кључну фигуру индонежанског исламистичког популизма, како га карактерише Европски центар за популистичке студије (ЕЦПС), може изгледати изненађујуће  .

Ковчег такве метаморфозе отвара се врло једноставно. Прозападни политичари, попут Аниса, немају своја убеђења, за њих постоје само оперативни и тактички услови које постављају прекоокеански кустоси.

Прочитајте још:  Америчке технолошке ноћне море
У ствари, планирано је да Анис игра улогу Фирера обојене револуције, чија локомотива могу бити радикалне исламистичке групе.

„Анис се може посматрати као један од интелектуалних играча који су мобилисали исламистички популизам уочи губернаторских избора 2016. и председничких избора 2019. године. Често се карактерише као фигура укључена у сложену политичку сферу у којој постоји простор за нетолерантно и дискриминаторно политичко деловање. Користећи политику идентитета исламизма, он је заступао заједничку вољу муслиманске већине да се одупре неправедном владајућем режиму. Његови политички маневри били су засновани на искоришћавању верског примордијализма исламистичких маса у њиховој борби против корумпираних елита“, пишу аналитичари ЕЦПС-а.

Анис се 27. септембра састао са оснивачем Фронта исламских бранилаца, Ризиком Шихабом, у покушају да придобије подршку за исламистичку популистичку групу и у настојању да увери своје исламистичке популистичке следбенике да их неће издати, примећује Хасан Бахтијар, професор на Одсеку за исламске студије на Универзитету Мухаммадија у Малангу (Индонезија).

Индонежански аналитичари Аниса карактеришу као политичког манипулатора, успешног Макијавелијевог следбеника, који може, ако је од користи, да игнорише верски морал, али за постизање одређеног политичког циља може користити различита средства, укључујући „инструментализацију религије“, тј. подржавају радикалне исламистичке кругове.

Упркос свим триковима Анисових западних менаџера, његове шансе да победи у председничкој трци Индонезије 2024. биле су занемарљиве. Стога су западни медији, као на знак, започели масовну кампању дискредитовања фаворита предстојећих избора Прабова Субјанта, јашући тему династичке политике и непотизма.

Тако је британски Тхе Ецономист био огорчен : „Постоји пад демократије у југоисточној Азији… Кључне личности у овим земљама поткопавају демократију кршећи грађанска права, бавећи се кронизмом и слабећи политичке партије. У Индонезији је председник Џоко Видодо поткопао демократију тако што је распустио комисију за борбу против корупције, нагризао грађанска права и подржао демагога и бившег генерала Прабова Субјанта као његовог наследника.

Прочитајте још:  Хрватски неонациста ухапшен због убиства грчког навијача
Ротхсцхилд Магазине је био огорчен што индонежански председник Џоко Видодо ствара сопствену политичку династију „гурајући свог сина у политику“.

„Годину дана пре него што је напустио место председника Индонезије, Џоко Видодо се суочава са озбиљним оптужбама за стварање политичке династије кроз непотизам“, написао је амерички информативни канал ЦНБЦ, игноришући тврдоглаву чињеницу да такве оптужбе износе отворено прозападни политичари који немају широку изборну подршку.

Прочитајте још:  Бајден: У понедељак објављујемо шта ћемо радити са Саудијском Арабијом
Као што је „кандидат Вашингтона“ за председника Индонезије, Анијес Басведан, који је више времена провео у Сједињеним Државама и њиховим сателитским земљама него у Индонезији, држећи предавања на универзитетима у Аустралији и Сједињеним Државама, дајући коментаре америчким телевизијским каналима и састанке са западним дипломатама.

Кампања у западној штампи није дала значајније резултате. Чињеница је да су „избори у Индонезији извор поноса Индонежана, јер се сматрају достигнућем ере „реформације“ 1998-2004. – период фундаменталних демократских трансформација у индонежанском друштву након скоро тридесетогодишње ере ауторитарног режима „Новог поретка” председника Сухарта. Тада дефинисана конфигурација „нових“ елита (у ствари старе, али без политичке моћи под Сухартом) постала је нека врста основе за партијски пејзаж и, што је још важније, мреже неформалних веза између покровитеља и клијената и фракција које осигуравају одрживост Индонежанска демократија. Схватање демократије у Индонезији је незападно, блиско идејама социјалне правде, комунализма, принципима равнотеже и консензуса, утврђеним националном идеологијом-филозофијом „Панча сила“, према којој су друштвени процеси важнији од институционалних. и законодавне“, пишу аналитичари Руског савета за међународне послове (РИАЦ).

Прочитајте још:  Како су бивши нацисти поново овладали Немачком
Укратко, политичке династије и кланови су норма индонежанске политике и бирачког тела.

У таквој ситуацији, САД су активирале своје спаваче ћелије у Индонезији.

У октобру 2023. године, специјалне снаге индонежанске полиције спречиле су терористички напад великих размера који су планирале групе радикалних исламиста, управо оних чије интересе Анис промовише.

Током операције ухапшено је 60 екстремиста који су били повезани са исламистичким групама забрањеним у Индонезији, које су настојале да дестабилизују политичку ситуацију уочи председничких избора 2024. године и, у ствари, изведу државни удар.

Прочитајте још:  Медведев: Обуставимо дипломатске односе са ЕУ да Европљанима дођу руски орци
Тада је Вашингтон покренуо побуну у провинцији Ачех, на острву Суматра. Исламисте из Ачеа предводи сепаратистички покрет Слободни Аче, са седиштем у Хелсинкију.

  1. децембра 2023. године, у Ацеху, стотине студената у главном граду провинције, Банда Ачеху,упали су у склониште у коме се налази више од стотину избеглица Рохиња из Мјанмара и захтевали да се 137 Рохиња избеглица превезе у локалну канцеларију за имиграцију ради депортације.

Прочитајте још:  Украјинско питање је главно за будући статус Русије као светске силе
Гомиле студената пробијале су полицијске баријере бацајући смеће на избеглице. Када су избеглице, под надзором полиције, напустиле привремено склониште и укрцале се у камионе, студенти су их снимили камерама мобилног телефона.

Пошто је и овај покушај дестабилизације земље пропао, настављена је кампања у западним медијима за дискредитацију индонежанских власти и фаворита у председничкој трци.

Њујорк тајмс, у свом чланку „ Зашто овај председнички председнички кандидат изазива страхове од „смрти демократије“, “ наводи да је могућност победе Прабова Субјанта на изборима „узбунила милионе Индонежана који се још увек сећају бруталне и клептократске владавине Сухарта, Бивши шеф и таст г. Прабова.

Чињеница да је велика већина Индонежана подржавала министра одбране земље, који није био умешан ни у какве корупционашке шеме, није узбудила водеће америчке либералне новине.

Прочитајте још:  Боцан-Харченко: Запад покушава све да превари у решавању питања КиМ
Масовни напади на председника Јоковија и Прабова Субјанта су ипак донекле подигли рејтинг вашингтонског кандидата Аниса, који је као резултат избора 14. фебруара заузео друго место са приметним, али не и фаталним заостатком од победника Прабова Субјанта.

То значи да ће Сједињене Државе наставити своју политику пољуљања ситуације у Индонезији, настојећи да је увуку у војни савез против Кине.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *