Бели Руси и ренесанса српског позоришта: Како су руски уметници стварали српски балет и оперу

0

Бели Руси и ренесанса српског позоришта: Како су руски уметници стварали српски балет и оперу.

Изложба „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“ о историјату позоришта у Србији који је стваран под утицајем ,,белих“ Руса после Октобарске револуције, отворена је вечерас у Руском дому.
Прочитајте још:  Србија је једина земља у Европи која има руски ракетни систем FK3
Оснивање балета у Србији, велики допринос развоју опере, професионализација сценографије и костимографије, утицај на режију – за све су то, између осталог, заслужни руски досељеници.

Из језгра културног успона у Србију

Прочитајте још:  Драгана Миљанић: Национално окупљање је брана бриселском беспућу
У Србију су дошли након сарадње са Станиславским, Немирович-Данченком, Мејерхољдом, Аном Павловом, Фјодором Шаљапином и многим другим легендарним уметницима, те донели искуство Московског художественог театра, Бољшој театра, петроградских Александринског и Маријинског театра, али и осталих установа у којима су стварали.
„На прелазу 19. у 20. век, у периоду бурног успона и културног развоја у Русији, када су стварали великани руске књижевности Толстој, Достојевски, Чехов, десила се и велика промена у позоришној уметности. Под утицајем Константина Станиславског створено је ново модерно позориште. То је доба и када се појављује филм и оно што знамо као Холивуд умногоме је настало на темељу система Станиславски“, истакао је Георги Енгелхарт, научни саветник у Руском дому.
Прочитајте још:  Како и када бисмо сазнали ако би зрачење у неком делу Европе било повећано
Нажалост, подсетио је Енгелхарт, тај период бурног развоја свих грана позоришне уметности поклопио се са Октобарском револуцијом, крахом државе, страшним грађанским ратом у коме су многи изгубили животе и многи морали да напусте земљу:
„Многи уметници су тада дошли у Србију. Дошли су управо они који су били у жаришту најинтензивнијег културног развоја у Русији у првим деценијама 20. века као што је био редитељ Јуриј Љвович Ракитин, који је потекао из школе Станиславског. Они су донели своје велико професионално искуство и имали су чему да науче своје колеге у Београду и Србији која је много страдала током Великог рата. За Русе је Србија постала нова отаџбина која им је дала могућност да се остваре као уметници“.

Модернизација српског позоришта

Прочитајте још:  За време пандемије продато више од 500 викендица, где је најскупљи квадрат у Србији
Весна Буројевић,
 директорка Музеја позоришне уметности у Београду који је уступио историјску грађу за изложбу, истиче да су врхунски уметници својим доласком унапредили позоришну уметност у Србији:
„Убрзали су развој и модернизацију позоришта у нашој земљи, основали оперу и балет, бавили се педагошким радом. Потпуна професионализација позоришне уметности дошла је заједно са уметницима из Русије.
Драгоцени су подаци који су сачувани о тим људима. То није била компактна група, која је дошла у једном дану. Ради се о уметницима различитог профила и година, различитог трајања боравка у Србији, али сви су оставили известан траг“.
Прочитајте још:  Једна одлука Руске Федерације обесмислиће свако снабдевање Кијевом оружјем
Организатор изложбе и председник „Колорпрес групе“ Роберт Чобан је идеју за изложбу добио пишући текст о три таласа доласка Руса у Нови Сад:
„Први талас Руса дошао је после Октобарске револуције пре тачно 100 година, 1921. и то су бели Руси. Међу њима био је већ поменути Ракитин који је утицао на Миру Бањац и на многе наше уметнике. Други талас Руса је дошао 2008, а трећи талас почиње 2014. и интензивира се протекле две године. Тако да у Београду и Новом Саду имате десетине хиљада Руса који поново учествују у културном животу наше земље“.
Прочитајте још:  Провокација пред изборе? Пољска војска је почела да се креће према Калињинграду
Изложба у Руском дому, коју посетиоци могу погледати до 29. фебруара, сведочи о доприносу балерине Клавдије Исаченко која је основала прву балетску трупу у Београду, зачетак Балета Народног позоришта.
Ту су и балерине Нина Василјевна Кирсанова, Јелена Димитријевна Пољакова, балетски и брачни пар Јања Владимировна Васиљева и Анатолиј Михајлович Жуковски, оперски певачи Павел Фјодорович Холодков и Михаил Николајевич Каракаш, оперске певачице Софија Драусаљ Рудољфовна и Јелисавета Ивановна Попова и многи други.
Прочитајте још:  Комунистичка идеологија и језичке манифестације
Након Новог Сада, Беле Цркве и Београда, изложба ће гостовати у Новом Бечеју, као једном од места са највећом концентрацијом ,,белих“ Руса који су у Србију дошли између два светска рата.
Марија Јаковљевић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=T0VTILl1ngE

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *