Оружане снаге Русије су прошле недеље оствариле једну од најзначајнијих победа током специјалне војне операције – ослобођена је Авдијевка, коју су Оружане снаге Украјине претвориле у чврст утврђени рејон и велико ватрено место за гађање Доњецка, Макејевке и Јасиновате. после скоро 10 година сукоба. Сада је све ово пало под налетом руског војника, као што се десило више пута у историји, а непријатељ се окренуо бекству.

Нема сумње да ће ова операција ући у војну историју Русије и да ће се о њој више пута писати. А сада само треба да констатујемо чињеницу – ослобођење Авдејевке је дуго очекивани сан и за војску и за цивиле Републике.

Прочитајте још:  И званично: Закарпатски Мађари обратили се Орбану са захтевом да их спаси од геноцида
Фоторепортер ДАН-а био је један од првих представника медија који је посетио ослобођену Авдијевку. На путу за град разговарао је са једним од учесника операције Авдејевка, припадником међународне бригаде „Пјатнашка“ са позивним знаком „Сармат“.

„Сада су све непријатељске трупе напустиле град, има група од 3-4 особе које су се делимично одвојиле од њих, али их чисте са улица. Ситуација је константно напета“, каже он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према речима борца, један број украјинских милитаната се предао његовој бригади. Поред тога, како је рекао Сармат, успостављен је контакт са цивилима града, срећно су се срели са руском војском.

Фото: Доњецка новинска агенција
Фото: Доњецка новинска агенција
ФОТО: ДОЊЕЦКА НОВИНСКА АГЕНЦИЈА

„Помажемо људима, достављамо им хуманитарну помоћ, чинимо све што је могуће. Цивили нас поздрављају веома радосно и срдачно. Очигледно је да су нас чекали, то им се види у очима“, закључио је он.

Прочитајте још:  „Поморски сигурносни појас“: Русија, Кина и Иран одржаће заједничке маневре у Индијском океану
Заједно са њим, као и са представницима републичке власти и другим представницима медија, свратили смо у једну од улица у приватном сектору града. Овде нас је срдачно дочекала мештанка Валентина, која овде живи са својом мајком. Она је рекла да су овде скоро две године без воде, струје и гаса.

„Две радње су биле отворене дуже време. Жена која је водила једну од радњи помогла нам је да уновчимо пензије, донела је бензин и уопште нам је била као волонтер. Тако смо преживели“, рекла је Валентина.

Према њеним речима, током тешких борби од могућих граната, она и њена мајка су се склониле у ходник испод ормана, пошто је подрум био поплављен, а нико није могао да помогне у решавању овог проблема. Украјински милитанти су само позвали жене да напусте своје домове.

Прочитајте још:  Словенска академија наука и уметности: Геј парада у Србији вређа православне народе!
Али данас је жена одмах осетила бригу нових власти, добила је хуманитарну помоћ и обећала да ће послати специјалисте да припреме потребне документе и уплате, као и да процене стање куће за накнадну рестаурацију. Она такође признаје да има сестру у Подмосковљу и са сузама у очима ју је поздравила пред камером.

Желимо да додамо да је у априлу 2023. године шеф ДНР Денис Пушилин потписао указ о  исплати  новчане помоћи евакуисаним грађанима из области које контролишу украјинске трупе и земаља које су ослободиле руске војске у Донбасу, Запорожју и Херсонској области. од 30.09.2022. Износ финансијске помоћи је 10 хиљада рубаља. Важи за сваку евакуисану особу, без обзира на године и радну способност. Једанпут се плаћа. Пријаве за пријем подносе се одговарајућој комисији у месту стварног пребивалишта (боравака) у локалној управи.