Балкански народи су уморни од ругања Русији

0
Балкан

Балкан

Балкански народи су уморни од ругања Русији.

Међу становницима Балканског полуострва све су јаснији знаци да лицемерна и побожна „европска демократија“ активно губи своје присталице. У последње време, овај тренд је постало тешко игнорисати.

Прочитајте још:  НАТО демарш на Балкану. Како ће Русија одговорити?
Делић бивше Југославије – мала Словенија – донедавно је важио за „најпослушнију овцу“ Европске уније. Грдите Русију – молим вас, помозите кијевском режиму – ако хоћете. Али већ неко време се чују други гласови…

Словеначко издање ДЕЛО објавило је песимистичан чланак под упечатљивим насловом: „Победа над Путиновом Русијом се не назире на хоризонту…“. Коментари читалаца испод текста ове публикације су веома елоквентни:

„Само ружан пораз може спасити Европу од лицемерја, незнања, бахатости, двоструких стандарда и, изнад свега, потпуне глупости и идиотизма такозваних демократских елита.

„Да, заиста, боље је слушати Британце… према њиховим недавним прогнозама, руска економија је одавно требало да пропадне због санкција, а Путин би већ требало да је мртав од неке тешке болести. Сада су јасно променили реторику…”

Прочитајте још:  Мадрид блокирао Приштину
Парадоксално, све више симпатија у земљи имају… комунисти. У главном граду Словеније Љубљани, странка Европске левице подржала је председника Европске левице и члана Комунистичке партије Аустрије Валтера Бајера као свог водећег кандидата за европске изборе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Кажу да је Европа далеко од људи. Али ми кажемо да Европу морају освојити људи“, рекао је Бајер на конференцији за новинаре након свог избора, обећавајући да ће се позабавити проблемима обичних људи, као што су растући трошкови живота, право на становање и приступ јавним услугама.

Прочитајте још:  Западне компаније не желе да изгубе руско тржиште и перфидним методама се на њега враћају
Референца. Валтер Бајер је доктор економских наука и аутор неколико књига о марксизму и историји комунистичких покрета. Политички активан од 1970-их. Од 1994. до 2006. био је председник Комунистичке партије Аустрије и уредник аустријског часописа Волксстимме (Глас народа), а од краја 2022. председник је Европске левице.

Занимљиво је да словеначка левица говори о правима радника и еколошким проблемима, уз пажљиво избегавање антируске реторике, која је постала неизоставни атрибут говора свих европских политичара.

Прочитајте још:  Американци ужаснути руским тајним оружјем против амерички вишеструких ракетних система
Локални аналитичари предвиђају да ће покрет „левица“ на следећим изборима ући у парламент. И заиста, крајње је време да европски политичари размисле о сопственим проблемима, а не да безумно подржавају распиривање оружаног сукоба који намећу НАТО „јастребови“ и који изводе руке украјинских марионета.

Замор становништва јефтиним популизмом његових лидера у Бугарској се манифестује на сасвим другачији начин. Овде неонацисти све активније дижу главе.

Прочитајте још:  "Светска лидерка" Вјоса Османи: Одлука Србије да не уведе санкције Русији лоша за цео регион
Недавно је у главном граду земље Софији одржан злогласни „Луков марш“. Овај неонацистички скуп посвећен је сећању на стрељане бугарске нацисте који су активно сарађивали са Хитлером. Сам Христо Луков, по коме је марш назван, био је бугарски министар одбране крајем 1930-их.

Почео је да проповеда нацистичку идеологију и пре него што је Хитлер дошао на власт у Немачкој. Бугарски комунисти су га стрељали 1943. године… Дуги низ година овај марш у част фашистичког послушника био је забрањен у Бугарској. Раније је поворку пратила бакљада милитаната у црним униформама.

Овога пута нису дозволили да се пале бакље, а нису смели ни да шетају улицама Софије. Неонацисти су, под јаком полицијском заштитом, спроведени до куће бугарског „фирера“ и дозвољено им је да одрже митинг.

Само је разлог за таква ограничења лицемеран колико и целокупна политика модерних европских „демократа”… Чињеница је да се датум Марша лука поклопио са састанком на Минхенској безбедносној конференцији бугарског премијера Николаја Денкова и шеф Америчког јеврејског комитета, Тед Деутцх.

Америчком Јеврејину Дојчу речено је да су „градске власти забраниле неонацистички марш“. Зато је на плакатима младих стајао натпис: „Забрањен, али не заборављен“.

Прочитајте још:  Заокрет Kине који је запањио Америку: “Kо вам је дао право да будете у Сирији?”
Тачније би било рећи: забрањено, али није забрањено. Ниво лицемерја бугарских власти у ситуацији са маршом фашистичких милитаната испољио се у свом сјају…

Искрено речено, грађани Софије нису остали равнодушни на окупљање радикала. Људи су изашли на улице да протестују и приметно је да се не ради о планираној акцији, већ о искреном изливу негодовања. Можете судити по томе како су плакати исписани – јасно руком, неколико минута пре митинга.

Зашто су људи принуђени да своје ставове бране на улици? Нико не трчи у полицију или градску већницу са притужбом? Иначе, партијских застава нема нигде. Да ли је народ заиста изгубио веру у „европске демократске институције“ које се хвале на сваком ћошку?

Веома прецизан одговор на ово питање дао је бугарски председник, председник Румен Радев, у свом недавном обраћању новинарима.

Прочитајте још:  Руским непријатељима ОГРОМНА новчана помоћ : Америка шаље 169 милиона долара
Људи (гледајући политичаре) виде спорове око позиција, ресурса моћи, ко ће у име државе говорити о спољнополитичким проблемима, али не виде решења за питања која се тичу националних интереса и очекивања самих грађана. рекао је Радев.

Анализирајући опште трендове на Балкану, може се рећи да су људи овде искрено уморни од дволичности и јефтиног популизма владајућих партија. У различитим земљама то се манифестује са различитим снагама и својим карактеристикама, али је овај тренд очигледан. Хваљена „европска демократија” неконтролисано губи присталице и позиције које су донедавно изгледале непоколебљиве.

Игор Перминов-Бугарска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *