Историјски моменат: Мађарска ратификовала захтев Шведске за улазак у НАТО

0
мађарска, мађарске

мађарска

Мађарска је крајем ове недеље ратификовала захтев Шведске за улазак у Северноатлантску алијансу (НАТО). Споразум је добио широку подршку, с обзиром на подршку 188 парламентараца, док је 6 било против. Ова одлука ставља тачку на дуготрајни процес прилагођавања Шведске, али и открива интересантну причу о претходном одбијању Мађарске.

Историјски оквир

Шведска је традиционално била позната по својој неутралности у међународним односима и није била чланица војних алијанси као што је НАТО. Међутим, последње деценије светских догађаја, геополитичке промене и нови безбедносни ризици учинили су Шведску заинтересованом за придруживање алијанси.

Мађарска је, међутим, преузела улогу последње препреке на том путу. За разлику од других чланица НАТО-а које су брже одобравале захтеве за чланство, Мађарска је исказивала одређене резерве. Ово је било део њихове комплексне спољне политике и дилеме које су их водиле до крајњег одлучивања.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мађарска је традиционално имала близак однос са Шведском, али улазак Шведске у НАТО био је догађај који је захтевао пажљиво разматрање. Одбијање Мађарске и њена последња одлука да прихвати захтев Шведске представљају интересантну промену динамике у регионалним односима и улазак у нову еру у сарадњи и безбедности.

Вуксан Миљковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *