Јужно кинеско море у средишту напетости: Филипини и Кина заоштравају односе

0

Нови инцидент у Јужном кинеском мору између Кинеске обалске страже и Филипина изазвао је буру у међународној заједници. Филипини су поново ооптужили кинеске власти за ометање њиховог брода, овог пута у виду снимака.

На првом снимку, новинари на филипинском БРП Дату Сандеју направили су тензију у Јужном кинеском мору, снимајући како их кинеске патролне бродове прогоне 22. фебруара. Овај догађај подсећа на раније сличне случајеве, али најновији снимци донеле су нови димензију у спору.

Интересантно је што је филипинска страна објавила и снимак ланца бова које су Кинези поставили у близини гребена Скарборо. Ово ограничавање представља не само још један доказ непријатности између обе стране, већ и нови елемент напетости у овом виталном региону.

Поставља се питање колико ће дуго Филипини толерисати овакве поступке и шта ће бити њихов следећи корак. Рутинске оптужбе и објављивање снимака, иако их Филипини чине јавним, чине се неспособним да спрече дуготрајне конфликте у Јужном кинеском мору.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Претходни инциденти сугеришу да ова напетост може имати последице на већ напете односе између Филипина и Кине.

Не само што је Кинеска обалска стража била укључена у потеру за филипинским бродом, већ је откривено и да је у акцију био укључен и кинески хеликоптер. Ово повећава обим инцидента и указује на широку улогу кинеских власти у спору са Филипинима.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *