„Њујорк тајмс”: ЦИА финансирала тајне војне базе на граници са Русијом

0
русијом

EPA-EFE/VITALII NOSACH

Током протеклих осам година у Украјини је уз границу са Русијом изграђена мрежа тајних војних база средствима Централне обавештајне агенције САД (ЦИА), пренео је “Њујорк тајмс”.

Према речима саговорника, ове базе укључују и војни бункер Оружаних снага Украјине (АФУ), изграђен у потпуности средствима ЦИА, који служи као тајни контролни центар за украјинску војску.

Осим тога, новинари НИТ извештавају да ЦИА даје Украјини обавештајне податке за извођење циљаних ракетних удара, а такође прати кретање руске војске на линији контакта.

Такође, према писању листа, ЦИА је помогла Кијеву да обучи нову генерацију украјинских шпијуна који су деловали у Русији и широм Европе.

Крајем прошле године шеф Службе безбедности Украјине (СБУ) Василиј Маљук рекао је да Кијев намерава да појача обавештајне операције и изврши ударе дубоко на руске територије 2024. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније, 19. децембра, ФСБ Руске Федерације је саопштио да агенција активно идентификује украјинске диверзанте и агенте у Русији. Директор Федералне службе безбедности Александар Бортников истакао је високу активност агената и диверзаната у вези са неуспесима Оружаних снага Украјине на фронту.

Пре тога, 11. децембра, ФСБ је такође известио да је током текуће године на Криму приведено 18 агената и саучесника украјинских специјалних служби који су били умешани у саботаже на железници и гасоводима .

„Вашингтон пост” је крајем октобра писао да украјински агенти, заједно са америчком Централном обавештајном агенцијом, воде рат у сенци против Русије. Саговорници листа су рекли да је ЦИА од 2015. године потрошила десетине милиона долара на обуку украјинских шпијуна и диверзаната. САД су Украјини такође обезбедиле најновију опрему за надзор.

Прочитајте још:  ПРЕТИ ЛИ НОВИ СУКОБ? Кина изградила бункере и војна складишта у близини границе са Индијом (ВИДЕО)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *