Трагична Издаја: Случај Олдрича Џејмса и Катастрофални неуспех ЦИА

0

Олдрич Џејмс

У историји америчке обавештајне службе, 1994. година остаће уписана као период једног од највећих неуспеха, када је откривено да је агент Централне обавештајне агенције (ЦИА), Олдрич Џејмс, тајно радио за КГБ више од тридесет година. Ова срамотна афера означена је као најкатастрофалнија у историји ЦИА, остављајући дуготрајне последице и потресајући основе обавештајног рата између Истока и Запада.

Олдрич Џејмс, иако је започео своју каријеру у ЦИА, брзо је постао дупли агент који је обавештавао Совјетски Савез преко три деценије. Упркос учесталим безбедносним превидима и заборављању тајних докумената у возу, Џејмс је успео да унапреди каријеру у ЦИА, заслужујући похвале за своје аналитичке способности и спремност да преузме опасне задатке.

Све је пошло по злу када је Џејмс доспео у финансијске тешкоће и решење нашао у изdаји. КГБ-у је добровољно понудио своје услуге, изостављајући пакет сажетака тајних докумената и захтев за 50.000 долара. У следеће две године, ЦИА је изгубила преко 30 дубоких агената широм Совјетског Савеза, што је било нешто што је агенцију ставило у изузетно озбиљан положај.

Његова издаја је довела до стратегијске штете, убрзавши кампању КГБ-а против ЦИА и прекидање протока информација са значајних извора. Агенти попут инжењера Адолфа Толкачева и генерала Дмитрија Пољакова, који су били од кључног значаја за обавештајне операције против Совјетског Савеза, били су једно по једно ухапшени, а многи од њих су затим оптужени за издају и кажњени.

Способност КГБ-а да ефикасно и брзо идентификује и казни издајнике, као што је био Џејмс, оставила је трајан утисак на западне обавештајне агенције и потенцијалне кртице. Совјетска обавештајна служба послала је јасну поруку – нико није изузет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Православци губе веру у Путина?

Олдрич Џејмс, иако је на крају откривен, успео је да избегне одговорност за своје издајничке радње током великог дела своје каријере. Доприноси његове издаје наставиле су да се осећају годинама након откривања, што га ставља у ред једних од најопаснијих агената у историји обавештајног рата.

Осуђен је на доживотну казну затвора коју тренутно служи у Федералном поправном заводу у граду Тере Хоут у Индијани.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *