Видкун Квислинг: Како је норвешко презиме Квислинг постало синоним за издају!

1
квислинг

Видкун Абрахам Лауриц Јонсон Квислинг

Име Видкун Квислинг постало је синоним за издају и сарадњу са окупатором током Другог светског рата. Норвешки политичар и фашистички лидер оставио је трајан печат на историју, а његово име користи се као термин за означавање издаје, служења интересима окупатора и противничким интересима домаћег народа.

Ране године и политички успон

Видкун Квислинг рођен је на данашњи дан 26. фебруара, 1887. године у Норвешкој. Поседовао је богато образовање и порекло, а његова политичка каријера почела је у средини 1920-их. Као дипломирани инжењер и начелник Министарства одбране, Квислинг је стекао препознатљивост у политичким круговима.

На данашњи дан 1912. године завршена Кумановска битка; нацисти наредили  Јеврејима да носе Давидову звезду; Кох открио туберкулозу; стрељан Видкун  Квислинг; Године 1962. почела америчка блокада Кубе; одржана прва Скупштина  српског народа

Сарадња са нацистима

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са избијањем Другог светског рата и окупацијом Норвешке од стране нацистичке Немачке 1940. године, Квислинг је видео прилику за свој политички успон. Као руководилац Фашистичке партије, он је понудио сарадњу Немцима и презентовао се као идеалан кандидат за лидера.

Влада Норвешке под Квислингом

Након пада владе и краљевске фамилије, Квислинг је преузео власт и постао председник Владе Норвешке. Међутим, уместо да штити интересе свог народа, Квислинг је служио интересима окупатора. Он је дозвољавао прогон и хапшење Јевреја, хришћанских духовника и политичких опонената.

Судска осуда и смртна казна

Након завршетка рата, Квислинг је ухваћен и предат Норвешком суду. Осуђен је за издају и вођење државе у интересу окупатора. Крајем 1945. године, он је осуђен на смрт и стрељан.

Квислинг као термин за издају

Имено, због Квислинговог акта издаје свог народа, термин “квислинг” ушао је у језик као синоним за издају и сарадњу са окупатором. Користи се широм света како би се описало понашање или део који служи интересима стране силе, на штету сопственог народа.

Прочитајте још:  Сале Коларевић : МОДЕРНА МЕДИЦИНА -- ИНДУСТРИЈА БОЛЕСТИ И СМРТИ ?

Иако је Видкун Квислинг завршио свој живот на стрелишту, његово име остало је упамћено као напомена о великој издаји и амбицији једног човека да подвргне свој народ интересима окупатора.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Видкун Квислинг: Како је норвешко презиме Квислинг постало синоним за издају!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *