Јамајка захтева компензацију за колонијални период и ропство од Британије

0
јамајка

Јамајка, као једна од земаља која је кроз историју пропатила под теретом колонијализма и ропства, најавила је да ће захтевати компензацију од Британије. Прецизније, премијер ове карибске острвске државе, Ендру Холнес, иницирао је захтев за финансирање серије изложби о британском империјализму, које би коштале око 500.000 фунти.

Овај корак представља значајан преокрет у односима између Јамајке и Британије, прилично изненађујући узимајући у обзир историјске везе између ове две земље. Јамајка, као колонија Британске империје током великог дела свог историјског развоја, поднела је тежак терет колонијализма и ропства. Преко 300 година, Јамајка је била терен за израду плантажа и експлоатацију радне снаге,трговину људима,  што је довело до неописиве патње и угњетавања њених становника, да не говоримо о броју оних који су страдали у том робовласничком систему од стране британских колонизатора који се према Јамајчанима нису односили као према људима.

Сада, у жељи да озбиљно свету презентује њихову болну историју и принуди Британију да преузме одговорност за своје колонијалне злочине, Јамајка захтева компензацију. Финансирање серије изложби о британском империјализму, које би представиле теме попут ропства, колонијализма и последица ових система на државе и народе који су патили под њима, представља само мали корак ка утврђивању одговорности и усвајању правде.

Међутим, реакције на овај захтев ће вероватно бити разноврсне. Док ће многи подржати став Јамајке и сматрати га неопходним чином да се исправе историјске неправде, други би могли видети овај корак као преузет од стране која је претерано фокусирана на прошлост, уместо на изазове савремености.

Прочитајте још:  СВЕТСКО ТРЖИШТЕ НАФТЕ СЕ СМИРУЈЕ! Промена цена очекује се ускоро и у Србији

Уколико Јамајка успе у свом захтеву за компензацију, то би могло да послужи као пример за друге земље које су понеле терет колонијализма и ропства и које такође траже правду и одштету за своје историјске патње и губитке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нина Стојановић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *