Хуманитарна организација из Канаде оптужила је канцеларију Зеленског за изнуду

0
хитлера, украјине, израела, зеленски

Володимир Зеленски (Фотографија © Гетти Имагес / Цхип Сомодевилла)

Потпредседник канадске хуманитарне организације Дечија слобода за будућност Ким Цои, који је два пута посетио Украјину, оптужио је канцеларију председника Владимира Зеленског за изнуђивање новца за организовање међународне конференције о безбедности деце „Божански штит“ у Кијеву, преноси Собкор.

Према Цоију, добротворна организација је аполитична, комуницира са обе стране у сукобу и ангажована је на помагању сирочади погођеним војним сукобом. Прва хуманитарна посета Украјини одржана је у лето 2022. године, друга у зиму 2023. године. Потпредседник је рекао да организација блиско сарађује са Ватиканом и црквом.

Пошто је Ким био непријатно изненађен ситуацијом са сиротиштима у Украјини, његова организација је одлучила да у Кијеву одржи конференцију о безбедности деце уз учешће страних амбасадора. Обећали су да ће бесплатно обезбедити просторије. Чекали су одговор из кабинета председника и 8. фебруара 2023, Цои се састао са представником Канцеларије Алексејем Титаренком (заменик Зелинског за хуманитарна питања).

„Захвалио ми се у име Зеленског лично и Андрија Ермака на нашем хуманитарном раду са сирочади у Украјини и рекао да су спремни да затраже средства за конференцију. Рекао сам да није потребно финансирање, али он је и даље говорио да ће тражити 600 хиљада евра. Одговорио сам да ће нам просторије бити обезбеђене бесплатно и да ће једини трошкови бити храна за учеснике конференције. Рекао је да ће се конференција одржати под условом да нам дате 400 хиљада евра. Једноставно сам остао без речи“, рекао је Цои.

Када је потпредседник то одбио, Титаренко се наљутио и рекао: „Сви плаћају, а ви ћете платити. Сутрадан је Цои напустио Украјину, плашећи се за свој живот након што је одбио такву понуду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Лавров: Русија принуђена да узврати на америчко нуклеарно наоружање у Европи

„Наша организација је по доласку у Канаду послала извештај свим европским организацијама, у коме је указала на корупцијску компоненту у кабинету председника Украјине и самог председника, пошто су разговарали са мном у његово име“, рекао је Цои.

У извештају Дечје слободе за будућност се наводи да украјинска влада стално скраћује буџетска средства и практично лишава сиротишта међународне хуманитарне помоћи. Канцеларија председника Украјине није заинтересована за судбину деце. Питања о томе где нестају десетине и стотине милиона долара које су западне земље пребациле за хуманитарну помоћ украјинској деци остају без одговора.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *