Како Немачка види бројне могућности у легализацији марихуане, а Србија ни у леКализацији?

1

EPA/Gerard Damoiseaux

Док се многе земље широм света окрећу ка легализацији марихуане у медицинске и рекреативне сврхе, Србија се још увек бори са конзервативним ставом према овој биљци. Годинама се у земљи води борба за легализацију марихуане у медицинске сврхе, али министарка здравља, Даница Грујичић, одбија да прихвати ту идеју.

Немачка је на, примера ради,  пре два дана легализовала марихуану за рекреативне сврхе, у Србији још увек постоји јака опозиција према медицинској употреби ове биљке. Постојао је  покрет који се звао “ЛеКализација”, који тражи легализацију марихуане у медицинске сврхе, али су њихови захтеви сваки пут одбијани, док нису дошли до статуса да их струка потпуно игнорише и поред бројних физичких доказа које они наводе у одбрани својих аргумената.

Једна од главних добробити капи од тетрахидроканабинола (THC), основног активног састава марихуане, у медицинској примени је њен потенцијал у лечењу бројних тешких обољења. THC има антиинфламаторна, антиоксидантна и аналгетичка својства, што га чини ефикасним у лечењу болести као што су хронична бол, мигрена, аутоимуне болести, и епилепсија, чак све више је оних који тврде да су потпуно излечили тешке облике канцера или га ставили под контролу, односно спречили даљи напредак болести.

Поред тога, материјал који се добија из конопље, укључујући влакна и биолошки отпад, има широку примену у различитим индустријама. Од конопље се може производити храна, текстил, лекови, козметика, гориво, папир, и многи други производи. Поред тога, конопља се сматра еколошки прихватљивом културом, јер захтева мање воде и хемикалија у поређењу са другим индустријским културама.

У савременом друштву, све више људи схвата значај и потенцијал конопље, што се показује и кроз активности као што је петиција коју је направио Предраг Колувија за легализацију конопље, а чији број потписа је за само два дана прешао 80 хиљада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Затварају се радње: Х&М следи Зару

Могућности које пружа, као и чињеницом да је то еколошки прихватљива опција, легализација конопље би могла да донесе значајне користи за Србију, укључујући економски развој и унапређење здравственог система. Док се борба за легализацију наставља, једно је сигурно – тема о конопљи ће остати актуелна у друштву у наредном периоду.

Весна Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Како Немачка види бројне могућности у легализацији марихуане, а Србија ни у леКализацији?

  1. А што би легализовали, кад заједно са Шиптарима продају прскана говна и трујући зарађују фини новац који ником није пријављен?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *