Тужитељка Бојана Савовић наставља да глуми лажну жртву и да утиче преко прозападних медија и политичких НВО на српско правосуђе

1
савовић

Бојана Савовић (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

У последње време, случај тужитељке Бојане Савовић привлачи пажњу јавности, не само због притужби које је против ње поднео главни јавни тужилац Ненад Стефановић, већ и због наглашеног утицаја који је покушала да оствари преко прозападних медија и политичких НВО.

Прво, важно је нагласити да је главни јавни тужилац Ненад Стефановић поднео притужбу против тужитељке Савовић пред етичком комисијом, што је у себи само по себи сериозан случај. Међутим, оно што изазива још већу забринутост је начин на који је Савовић покушала да утиче на исход овог поступка.

Преко прозападних медија, тужитељка Савовић је покушала да манипулише јавношћу и изврши притисак на етичку комисију. Овакви покушаји утицања на правосудни процес су несумњиво неетички и угрожавају интегритет правосудног система. Уместо да се поштује процес и да се сагледају сви докази и аргументи, покушавање да се утиче на исход преко медијских кампања представља злоупотребу поступка.

Додатно, тужитељка Савовић се за време изборне кампање јавно оглашавала преко организације Проглас, која, иако је формално друштвена организација, делује политички. Овакво дејство није у складу са Уставом и законима Србије, који захтевају независност правосудног система од политичких интереса. Информација да Проглас наводно финансирају стране амбасаде додатно усмерава пажњу на потенцијални спољни утицај на рад српског правосуђа преко бројних НВО.

Овакви случајеви искоришћавања правосудног система у политичке и интересне сврхе су несумњиво неприхватљиви. Онемогућавају независно и објективно доношење одлука, што може довести до угрожавања права и слобода грађана, као и до недовере у интегритет правосудног система.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стога, неопходно је да се овакве активности детектују, истраже и санкционишу у складу са законом. Тужилаштво и органи надлежни за надзор над правосудним системом треба да посвете посебну пажњу оваквим случајевима и да примене одговарајуће мере како би се осигурала независност и објективност правосудног процеса.

Прочитајте још:  Донесена прва пресуда у корист десничара за клевету против НВО

Истовремено, важно је и да се јавност образује о значају поштовања принципа владавине права и независности правосудног система, као и о потенцијалним опасностима од спољних утицаја на ове институције. Само кроз усвојење и одбрану ових вредности можемо осигурати да правосудни систем функционише у интересу свих грађана, а не у интересу политичких или спољних актера.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Тужитељка Бојана Савовић наставља да глуми лажну жртву и да утиче преко прозападних медија и политичких НВО на српско правосуђе

  1. Пнођшто је сигурно то чињеница да је Стефановић тужилац искључиво политичких наредби како они нареде тако ову Стефановић ступа у акцију..о томе су доказе изнели у новинама таблоид.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *