ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ПОРАСТ СЕКТИ У СРБИЈИ: Суптилна претња вреба рањиве преко мрежа

2

Profimedia

У последње време, у Србији се уочава забрињавајући пораст утицаја секта. 

Секте, као што се зна, често циљају на људе који су у потрази за смислом и одговорима на своје проблеме. Често те “изгубљене душе” постају магнет за секташе који их маме у своје редове обећањима о бољем животу и духовном испуњењу. Заједно са тим обећањима, долазе и методе манипулације, психолошког притиска и контроле које могу имати дугорочне негативне последице.

Секта може бити представљена као група која пропагира идеје или веровања која се одвајају од међусобно прихваћених и обичних вера. Неке од најпознатијих секта у Србији су, на пример,Јеховини сведоци, Суботари, Мормони, Протестанти, Дођите Христу – имена која одјекују друштвеним мрежама, често маскирана у мантре хришћанског спасења, али чији су корени другачији од традиционалног православног учења.

Јеховини сведоци, са својим памфлетима у рукама и упорним звоњењем на вратима, нуде своје интерпретације библијских пророчанстава, покушавајући да преобразе српске душе у своје вернике. Суботари, с њиховим чувањем суботе као светог дана, стоје на ивици православне традиције, мамећи оне који траже смирење у религији. Мормони, са својим мисијама широм света, проповедају о новим божанствима и дају обећања о вечном спасењу. Протестанти, разнолика група са различитим верским праксама и учењима, покушавају да се пробију кроз православне редове.

Међутим њихово деловање од врата до врата и саплитања на улици заменили су перфиднијим методом, да не кажемо модернијим. Па су тако сада друштвене мреже преплављене фиктивним ликовима и страницама које нуде “спасење и утеху”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Преко Фејсбука, секте често користе софистициране маркетиншке технике како би привукле нове чланове. Они креирају атрактивне странице и групе на којима промовишу своје идеје и активности.

Прочитајте још:  Екслузивно за Васељенску извор близак полицији: Дечак је пуцао, доста више теорија завере!

Kроз објаве, видео садржаје и интерактивне дискусије, покушавају да створе привид заједнице и подршке, нудећи људима “решења” за њихове проблеме или тражење смисла у животу. Осим тога, користећи тактике психолошке манипулације, као што су циљано циљање рањивих појединаца путем персонализованих порука и лажних обећања, секте покушавају да створе везу са потенцијалним члановима и постепено их увуку у своје редове.

Ова дигитална стратегија омогућава им да досегну широк спектар људи широм Србије, без обзира на географско или социјално порекло, што чини њихово деловање посебно опасним и раширеним.

Наравно, основни проблем је што секте, попут лукавог змија, маме у своје мреже. Те мреже често могу бити тешке за разоткривање, а њихови чланови су прилично верни и предани својим лидерима. Штавише, у многим случајевима, признање да су погрешили је тешко и многи се налазе у томе, сваки дан, изгубљени у духовном и материјалном окову.

Како се заштитити од секташа? Пре свега, знање и образовање су најбоља заштита. Учите о различитим религијама и верама, развијајте критичко мишљење и будите свесни разних манипулативних техника које могу користити секташе. И, најважније, останите отворени за различите ставове, али будите опрезни и проверите информације пре него што прихватите нешто као апсолутну истину.

Или још боље, идите у Српски Православну Цркву. Ма какву да вам је представљају, Цркву не чине само намерно проказани појединци, већ смо сви ми део ње.

Весна Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ПОРАСТ СЕКТИ У СРБИЈИ: Суптилна претња вреба рањиве преко мрежа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *