Иза завесе осмеха: Савршена маска женских психопата!

0

(Фото: Shuterstock)

Замислите свет у којем су маске савршене, а играчи на сцени мајстори камуфлаже. Недавна студија открива управо такав сценарио, али не на позорници великих драма, већ у стварном животу, дубоко укорењен у психолошким профилима који крију тајне застрашујуће и интригантне у исто време. Научници су открили да је број женских психопата значајно већи него што се раније мислило, рушећи дугогодишње предрасуде и наводећи на размишљање о томе како друштво препознаје и схвата психопатију.

Истраживање показује да је психопатија међу женама пет пута чешћа него што се претпостављало, што указује на то да су жене психопате постале виртуози у уметности прикривања својих правих намера и особина.

Кључ успеха њихове обмане лежи у њиховој способности да избегавају типичне обрасце понашања који се традиционално повезују са психопатијом, нарочито физичко насиље. За разлику од својих мушких супутника, жене психопате чешће прибегавају суптилним облицима манипулације и емоционалног насиља, што је теже идентификовати и документовати.

Ово откриће није само академска занимљивост; оно има далекосежне последице за како друштво разуме и третира психопатију. Традиционални психолошки профили и дијагностички критеријуми могли би захтевати ревизију да би се омогућило тачније препознавање и разумевање психопатије код жена.

Иза овог открића лежи важна порука о потреби за даљим истраживањем и едукацијом. Разбијање митова и предрасуда о психопатији не само да помаже у бољем разумевању овог сложеног поремећаја, већ и омогућава друштву да развије ефикасније стратегије за препознавање, интервенцију и подршку онима који показују психопатске тенденције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како се наставља дебата о овом открићу, јасно је да је време да се дубље зарони у свет психологије и да се открију тајне које се крију иза маске. Док друштво напредује у свом разумевању психопатије, можда ћемо на крају моћи да понудимо већу подршку и разумевање онима који се највише боре да се уклопе у оквире које сматрамо “нормалним”.

Прочитајте још:  Тумори и даље најчешћи узрок инвалидности у Србији

Весна Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *