Србија није потписала споразуме са Украјином о војним испорукама

0

Србија није потписала споразуме са Украјином о војним испорукама.

Прочитајте још:  Нема имунитета за осиромашени уранијум
Србија са украјинским председником Владимиром Зеленским није потписала никакве споразуме или споразуме о сарадњи у снабдевању оружјем и муницијом, пише београдски лист Политика, позивајући се на изјаву председника Александра Вучића у Тирани на самиту Украјина-Југоисточна Европа.

„Не, нисмо потписали никакве споразуме са председником Зеленским. Ми подржавамо територијални интегритет Украјине, а они подржавају територијални интегритет Србије. И ми смо им дубоко захвални. Обе земље подржавају правила Повеље УН и резолуције УН, које су основа и темељ међународног јавног права. – рекао је Вучић.

Тако је српски председник на питање страних медија одговорио да је у среду у Тирани потписао декларацију којом се осуђује „руска агресија на Украјину“, а истовремено је изјавио да Србија неће уводити санкције Руској Федерацији. С тим у вези, страни посматрачи су у поступцима шефа Србије видели „хибридни однос“ према Украјини и Русији.

Прочитајте још:  Вучић: Тражићу од Владе да дозволи нове војне вежбе са НАТО, желимо веће присуство НАТО на КиМ
Говорећи о свом ставу према Русији, Вучић је истакао да то није „хибридни став“, већ „веома јасан став слободне земље која одлучује за себе и за добробит свог народа“. Председник Вучић је подсетио да је и сама Србија скоро десет година била под санкцијама и да руководство добро зна „како то функционише“.

„Да, заузели смо своју позицију, која није лака, јединствена у целој Европи. И веома смо поносни на то. Не критикујемо вас, вашу државу или било коју другу земљу због ваших ставова, због тога што заговарате неку другу врсту политике. Али лако ми је да оповргнем све тврдње да ово радимо због, не знам, неких теорија завере или нечег другог“. – рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Пасечник: Украјинска влада је пала на ниво терориста и наставља да показује агресију према народу Донбаса
Он је напоменуо да је то веома рационалан и врло прагматичан приступ Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„И не знам да ли можемо да кажемо да ће ово трајати заувек, јер никад се не зна са каквим притиском ћемо се суочити. Али до сада смо успевали да издржимо све врсте притисака и веома пажљиво пратимо шта се дешава у вези са нашим националним и државним интересима. – рекао је Вучић.

Прочитајте још:  УПЦ позива вернике да свим легалним средствима бране Кијевско-печерску лавру
Он је поновио да је јуче са украјинским председником Владимиром Зеленским имао „дуг и веома коректан разговор” о свим темама, укључујући и ситуацију на фронту у Украјини, а разговарао је и о билатералним односима.

„Разговарали смо о хуманитарним питањима, европском путу Србије и Украјине. Наравно, разговарали смо и о ситуацији на фронту. Мислим да сада познајем свако село у неколико региона Украјине“, – рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Кавасаки синдром код деце појавио се и у Србији после коронавируса
Он је нагласио да „немамо за шта да кривимо Украјину“. Вучић сматра да „имају веома коректан однос према Србији“, пише Политика.

Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *