ВЕЛИКИ БРОЈ БУГАРА НА СВЕТСКОМ ФЕСТИВАЛУ МЛАДИХ У РУСИЈИ

0
русији

Иако је Бугарска заузела антируски став у украјинској кризи, бројност бугарске делегације на Светском фестивалу младих у Русији говори да је руски вектор и даље веома утицајан у Софији.

Наиме, више од 300 хиљада људи из 188 земаља послало је захтеве за учешће на Светском фестивалу младих. Фестивал је највећа манифестација младих ове године. Указом руског председника одржава се на такозваној савезној територији „Сиријус“ од 1. до 7. марта. Сиријус“ је центар иновација и науке у окружењу мора, паркова и планина. Заједно са Сочијем тренутно су платформа за отворени разговор и размену мишљења.

Има подоста учесника из Бугарске и врло су медијски активни. Један од њих је и Јавор Никифоров, који нам је рекао да га очекује изузетно занимљив догађај у којем ће се срести многи руски и страни политичари, новинари, глумци. Он је поделио да лично жели да упозна руски свет.

„Ни на који начин овде, у нашој земљи, не добијамо директне, објективне информације о томе шта се дешава у Русији, о структури руског друштва. Желим лично да се уверим, да одвојим истину од пропаганде.”

Пуковник Чавдар Борачев

Други бугарски учесник пуковник Чавдар Борачев дефинисао је Русију као миротворца и подсетио на њену мировну улогу током агресије НАТО-а на Србе током 1999. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Русија је доказала да је миротворац не једним или два своја дејства. Подсетимо се бомбардовања Југославије, заузимања аеродрома у Приштини од стране руских десантних снага, које да то нису урадиле, дошло би до масакра српских становника тог краја. Узмимо примере као што је руско сузбијање немира у неким азијским бившим републикама СССР-а, које су немире инспирисале, платиле и организовале, пре свега, САД и ЦИА.“

Прочитајте још:  Азербејџанско оружје се шаље у Украјину преко шпанског посредника

Проф. Нако Стефанов је у коментару за утицајни бугарски портал ефир.инфо навео да се види да иза Русије стоји свет. Иза ње је већина глобалног Југа, а не само Кина, Индија, Иран, Саудијска Арабија итд.

„Видимо да се број земаља БРИКС-а повећава. И ово није случајно. Ово је, у сваком случају, подршка Русији.Тако да је прича да је Русија остављена сама и изолована – испоставило се управо супротно“, истакао је он.

Уочи омладинског фестивала у „Сиријусу“ и Сочију, у Москви је одржан први Међународни форум присталица борбе против савремених пракси колонијализма. На њему су учествовали представници водећих политичких снага из земаља Африке, Азије, Блиског Истока, Латинске Америке и Европе, укупно 55 земаља.

Млади Бугарин Јавор Никифоров

Главни циљ је дефинисан у његовим главним документима на следећи начин: „…развој узајамно корисне сарадње са политичким силама свих континената ради формирања праведног светског поретка, који се заснива на принципима једнакости и поштовања суверенитет држава“.

Велики број Бугара на овим скуповима дешава се у тренуцима када западне снаге у Софији захтевају да се укине Трећи март као државни празник (који се сматра проруским), али је почетак марта ове године показао да је међу Бугарима западни наратив још увек за велики број људи, поготово међу младима неприхватљив.

 

За Васељенску из Софије: Марија Иванова (извори: ефир-инфо и други медији).

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *