Црква светог Лазара у којој се причестила српска војска пред Косовски бој служи Шиптарима као пољски тоалет!

2

Црква Светог Лазара у Самодрежи

Црква Светог Лазара у Самодрежи представља важан споменик не само у погледу своје дуге и бурне историје, већ и као сведок времена која су одавно прошла. Подигнута 1932. године на темељима који датирају из XIV века, ова црква стоји као тихи чувар прошлости која је била испуњена како духовним, тако и борбеним изазовима.

Првобитна грађевина, настала у XIV веку, сведок је важног периода у српској историји. Срушена средином XIX века, она је поново изграђена у 20. веку како би очувала успомену на догађаје који су обликовали тадашњи народ. Према предању, управо у овој цркви кнез Лазар је причестио своју војску пред чувену Косовску битку, а након турског пораза ту је сахрањен и народни херој Милош Обилић.

Током 20. века, Црква Светог Лазара у Самодрежи је преживела различите облике деструкције од стране шиптарских терориста. 1981. године, фреске у цркви су оштећене, што је био увод у још трагичније догађаје  на Косову и Метохији који су уследили. 1999. године, црква је доживела крајњу демолацију, будући запаљена и срушена, што је оставило неизбрисив траг на културном и духовном лику региона.

Ове акције, које су извршили шиптарски терористи, обележиле су једну тужну епоху етничког чишћења Срба са простора Косова и Метохије. Данас, црква служи као тужни подсетник на славно доба, трансформисана у сметлиште и предмет свакодневног скрнављења.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Настојања за обнову Цркве Светог Лазара суочавају се са значајним препрекама. Шиптарски сепаратисти не дозвољавају обнову, остављајући цркву и њено наслеђе у забораву. 

Ситуација Цркве Светог Лазара није изоловани случај; многе српске православне цркве на Косову и Метохији имале су исту или још гору судбину, а оне које су “преживеле” шиптарски зулум суочавају се са сличним претњама. Чак и оне које су под заштитом УНЕСКО-а нису имуне на опасности које долазе од политичких тензија и етничких сукоба у региону.

Прочитајте још:  Шиптарски сепаратиста Хоти: Ускоро дипломатски односи са Израелом

Весна Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Црква светог Лазара у којој се причестила српска војска пред Косовски бој служи Шиптарима као пољски тоалет!

  1. Свака част “СРБИ”. Имате еврофанатика и нацисту за председника! Не сме да писне јер оде му глава. Ускоро ће његова браћа по крви тј шиптари причешћивати “српску војску” по Београду на сваком кораку. А у помоћ ће им пристићи и “браћа” Руси. Што више урина то боље.

  2. Jezivo.
    Sta zna arnaut koga su turci doveli sa bliskog istoka na nasa vekovna ognjista sta je bogomolja.
    Oni samo veruju u svoje gazde od turaka, preko austrougara, preko nemaca, engleza do Nato-a. Ali svemu dodje kraj..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *