Страни агент Гари Каспаров уврштен је на листу терориста и екстремиста

0
гари каспаров

Garry Kasparov, on the left, and Didier Reynders

Страни агент Гари Каспаров уврштен је на листу терориста и екстремиста.

Росфинмониторинг је, на основу кривичног поступка, уврстио шахиста Гарија Каспарова* на листу екстремиста и терориста.

У бази података одељења наводи се Гари Кимович Каспаров, који је рођен 13. априла 1963. године у Бакуу у Азербејџанској Аутономној Совјетској Социјалистичкој Републици.

Прочитајте још:  Десет најбогатијих људи на свету прошле године зарадили 402 милијарде долара
По закону, након уписа у регистар, банке морају да престану да сервисирају његове рачуне и да му замрзну средства.

Гари Каспаров је совјетски и руски шахиста, 13. светски шампион у шаху, заслужни мајстор спорта СССР-а, осмоструки победник светских шаховских олимпијада. Године 2005. најавио је крај шаховске каријере зарад политичког деловања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

2012. године изабран је у Координациони савет руске опозиције. Следеће године Каспаров је најавио одлазак из Русије и наставак политичких активности из иностранства. Годину дана касније добио је хрватско држављанство.

У мају 2022. године, руско министарство правде додало је Каспарова у регистар страних агената. У колони „Информације о страним изворима” поред његовог имена, одељење је навело Украјину и Фондацију за људска права (касније је Тужилаштво признало њене активности као непожељне).

Прочитајте још:  Др Владислав Б.Сотировић:Да ли је на помолу глобални Ледени рат (the Ice War)између Запада и Истока?
У фебруару 2023. године, Генерално тужилаштво Руске Федерације признало је литвански „Форум слободне Русије“, међу чијим организаторима је био и Каспаров, „непожељном организацијом“. Министарство правде је у децембру на листу „непожељних организација“ додало „Руски акциони комитет“, који су основали Каспаров, Михаил Ходорковски, политичар Дмитриј Гудков и новинарка Јулија Латинина (сви уврштени у регистар страних агената).

Почетком фебруара 2024. године, Министарство правде је, на основу одлуке Генералног тужилаштва, додало Антиратни комитет Русије на листу „непожељних организација“, која је формирана у фебруару 2022. године на иницијативу Каспаров и Ходорковски.

Прочитајте још:  Намибија поручила Немцима: Ми увек имамо струју дођите код нас
Лице осумњичено, оптужено или осуђено у кривичним предметима екстремистичке или терористичке природе може бити укључено у регистар Росфинмониторинг. Укључивање на листу подразумева блокаду банковних рачуна: неће им бити дозвољено да повуку више од 10 хиљада рубаља са њих. месечно за себе и сваког члана породице који нема примања.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *