У шта се претвара Европа: Деца пуцају на децу из калашњикова, праве се просторије за мучење

0

У шта се претвара Европа: Деца пуцају на децу из калашњикова, праве се просторије за мучење.

Европа се суочава са изазовима који су до недавно били карактеристични за далеке крајеве света. Пораст насиља повезаног са трговином наркотика забринjava надлежне агенције диљем континента. Пре­ма извештајима Европских сигурносних агенција, ситуација је алармантна: деца користе кала­шњикове, млади тинејџери се ангажирају у истовару кокаина из бродских контејнера, а чак су откривене и просторије за мучење скривене међу теретима у низоземским шумама.

Прочитајте још:  ЏЕНДЕРИЗАЦИЈА НА МАЛА ВРАТА У СРПСКОМ ОБРАЗОВАЊУ ПОКУЦАЋЕ НА СВАЧИЈИ ДОМ
Овај тренд насиља, које носи озбиљне претње и за друштво и за сигурност, посебно је изра­жен у вези с трговином кокаином и канабисом, чија је годишња вредност на европском тржишту про­цењена на импресивних 30 милијарди евра. Како би се суочили са овим изазовима, европске власти разматрају различите стратегије. Неки заговарају пооштравање казни и јачање по­лицијских и сигурносних агенција, док други истичу потребу за алтернативним приступима, попут тржишне регулације или легализације одређених супстанци.

Градоначелница Амстердама, Фемке Халсема, истакла је у тексту за Гуардијан да би тржишна регу­лација или коришћење наркотика у медицинске сврхе могле бити алтернативни приступи борби против трговине наркотика. Истовремено, белгијска министрица унутрашњих посло­ва, Анелис Верлинден, потписала је декларацију о учинковитијем сузбијању трговине наркотика са државама Латинске Америке, док су поједине латиноамеричке земље позвале европ­ске челнике да пажљивије погледају у властито двориште, имајући у виду високе стопе конзума­ције кокаина у градовима попут Брисела, Амстердама и Лисабона.

Прочитајте још:  Сандеј тајмс: Пронађени трагови кокаина на 11 места у парламенту Велике Британије
Суочавање с овим изазовима захтева свеобухватан приступ који укључује сарадњу између држа­ва, јачање сигурносних капацитета, али и промишљене политике према трговини наркотика. Важно је иста­кнути да су особе које су овисне о наркотицима жртве и да требају примати одговарајућу медицинску помоћ и подршку, умјесто да се третирају као криминалци. Ово је изазов с којим се Европа суочава сада, али који захтева брзу и координирану реакцију како би се заштитила сигурност и добробит њених грађана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *