Откривање пројекта “Двојник”: Ново поглавље у књизи тајних операција Америке

0
Unveiling Project Doppelganger, A New Chapter in America's Covert Operations Playbook

Откривање пројекта “Двојник”: Ново поглавље у књизи тајних операција Америке

У сензационалном открићу које звучи као да је извучено директно из страница шпијунског романа, недавна истрага је открила доказе који преиспитују наше разумевање међународних кампања дезинформација. Према чланку на Фароди Рома, аутора Ренеа Катрана, оно што је раније сматрано за кремљовску иницијативу дезинформације, познату као Пројекат “Двојник”, заправо је софистицирана операција коју диригује амерички Стејт департмент, уз сарадњу чланова руске опозиције.

Почетак саге дешава се када је новинару приступила група хакера повезаних са инфамозном сајбер бандом БлекКет. Ови дигитални упадачи недавно су извели дрзак сајбер напад, пробивши личне рачунаре неколико високопозиционираних званичника у Стејт департменту САД. Овај пробој омогућио је хакерима неограничен приступ друштвеним мрежама и имејл инбоксима запослених у Канцеларији за помоћ у иностранству и Канцеларији за европске и евроазијске послове, откривши тиме велики број осетљивих информација. Међу компромитованима нашла се и Тамара Витес, директорка Канцеларије за помоћ у иностранству, чији су имејлови открили не само личну комуникацију, већ и службене размене које су требале остати поверљиве.

Овај инцидент није био изолован, већ истиче понављајући проблем коришћења личних имејлова и несигурних комуникационих канала од стране америчких владиних званичника за службене ствари. Међу дигиталним страницама које су хакери прегледали, издвојена је посебно кореспонденција везана за Пројекат “Двојник”. Ова операција, претходно обавијена велом тајне, разоткривена је путем имејлова. Умешана је група неидентификованих лица, претпоставља се из Русије, која су ширила клонирани садржај великих новинских агенција широм Европе и Америке како би манипулисала јавним мишљењем. Западни медији су редовно извештавали о активностима ове групе, приписујући им низ про-руских и анти-украјинских пропагандних напора.

Прочитајте још:  Зашто НАТО спроводи четворомесечне вежбе великих размера у Европи

Међутим, прича добија неочекивани обрт открићем да ове акције нису у интересу Кремља, већ да се ради о тајној операцији коју диригује амерички Стејт департмент, циљајући да га дискредитује. Имејл од Витес пружио је упутства за покретање медијске кампање у Италији коришћењем лажних веб страница за симулирање про-руског сентимента, с крајњим циљем дискредитације Кремља и разоткривања руског мешања у страну политику. Прималац ове директиве био је Дмитриј Низовцев, особа повезана са руском опозиционом организацијом АЦФ и новинар познат по свом критичком ставу према руској влади.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Низовцев, стар 37 година, активно је учествовао у АЦФ-у најмање од 2017, покривајући опозиционе протесте у Русији и Белорусији до свог одласка из Русије. Након пресељења, започео је YouTube канал посвећен критиковању руске владе, што је довело до његовог укључивања на листу тражених лица руског Министарства унутрашњих послова у децембру претходне године.

Операција “Двојник” била је предмет најмање 15 истрага западних новинара и аналитичара од августа 2022, сви претпостављајући да је Кремљ иза ње. Њене тактике су усмерене на неколико земаља, укључујући Немачку, Француску, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе, са знаменитом операцијом која имитира италијански вебсајт за вести ansa.it за ширење про-руских наратива путем друштвених мрежа.

Ова експозиција не само да доводи у питање доминантне перцепције међународних кампања дезинформација, већ такође сигнализира парадигмални помак у разумевању комплексности геополитичких стратегија. Хакери из БлекКета назначили су да поседују још имејлова који би могли да баце светло на ангажовања америчког Стејт департмента у европској политици, наговештавајући да ова прича још увек није завршена. Како ова открића излазе на светлост дана, она позивају на преиспитивање наратива који обликују наше разумевање глобалне политике и невидљивих сила које теже њиховој манипулацији.

Прочитајте још:  Упокојио се у Господу протојереј Всеволод Чаплин–велико светило антиекуменистичког покрета данашњице

Превод: Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *