Демографске промене Британије у пуном јеку: За последње две године у Лондону изграђено 500 нових џамија

1
лондону

У срцу Уједињеног Kраљевства, Лондон се суочава са трансформацијом која не само да редефинише његову урбани пејзаж, већ изазива и дубока питања о националном идентитету.

Промене које су се постепено дешавале последњих деценија сада су достигле тачку у којој се јављају видљиви знаци губитка традиционалног британског идентитета Лондона. У центру ове трансформације је значајно повећање броја џамија, што је постало симбол ширег феномена – све већег присуства муслиманске заједнице и култура које нису изворно британске.

 

Са више од 500 џамија, Лондон илуструје један нови облик “диверзитета” који многи виде као одступање од британске културе и традиције. Ове џамије нису само места молитве; оне су постале центри заједница које промовишу одређене културолошке и религијске норме и вредности, често различите од оних које су вековима биле уткане у британски начин живота.

Kултурна и демографска преобразба

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Осим тога пораст броја џамија све је већи број становника који се идентификују са муслиманском културом и религијом. Ова преобразба доводи у питање  о томе шта значи бити Британац у данашњем Лондону.

 

Док неки виде ову промену као обогаћивање британске културе, други изражавају забринутост да се темељне вредности и идентитет који су дефинисали Лондон и Британију вековима, сада брзо мењају, ако не и нестају. На местима око џамија свакодневно се може видети велики број муслимана који се моле, али са друге стране има и оних који бар једном недељно организују протесте широм Велике Британије, али и других европских земаља због страха од великог прилива миграната са Блиског истока.

Прочитајте још:  Дачић: Србија спремна за нове мигранте

Тако су рецимо сцене на улицама Лондона где се врши јавно спаљивање Курана врло честе. Али са друге стране управо ти мигранти који су избегли из ратова захваћеним подручјима или због лоше материјалне ситуације, управо су ту због британског учешћа, односно “увођења демократије” у њихове земље.

Реакције и перцепције

Перцепције ове трансформације су подељене. Постоји осећај да Лондон, град који је некад био поносан на своју британску историју и културу, сада постаје симбол како глобализација и миграциони токови могу утицати на национални идентитет. За неке, ово је прича о губитку; губитку заједничког осећаја прошлости и наслеђа које је уједињавало становнике Лондона.

Весна Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Демографске промене Британије у пуном јеку: За последње две године у Лондону изграђено 500 нових џамија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *