Хоћемо ли коначно исправити историјску неправду и одужити се српским жртвама: Усвајање резолуције о геноциду над Србима у НДХ

7
геноцида

Усташе (Фото: Јутјуб)

Питање усвајања резолуције о геноциду над Србима током постојања Независне Државе Хрватске (НДХ) је тема која је поново у фокусу јавности и политичке сцене Србије. Напори да се ова резолуција усвоји у српском парламенту нису нови, али до сада нису уродили плодом. Овакво стање ствари пружа разлог за дубљу анализу не само политичких изазова везаних за процес усвајања, већ и шире историјске и моралне димензије које овај чин симболизује.

НДХ, под вођством усташког режима, била је сцена систематског геноцида над Србима, као и Јеврејима и Ромима. Убијање, прогоњење и присилно покрштавање биле су само неке од злочиначких пракси које су примењене с циљем истребљења и уништавања целих заједница. Ове чињенице нису само историјске нотације, већ дубоке ране које и даље трају у колективном памћењу српског народа.

Срамота је да Србија, до данас, није официјелно усвојила резолуцију која би осудила ове злочине. Професор Бранимир Несторовић и Александар Павић, као представници покрета “Ми – глас из народа”, истакли су намеру да поново покрену ово питање у српском парламенту, што указује на континуирану борбу за правду и признавање страдања.

Средиште геноцида било је логор Јасеновац, један од најстрашнијих логора смрти у Другом светском рату. Оно што је посебно потресно и уникатно за НДХ јесте постојање логора искључиво за децу, места где је невиност била жртвована на најсуровији начин. Ова чињеница још више истиче монструозност усташког режима и непроцењиву потребу за официјелним осуђивањем тих злодела.

Усвајање резолуције није само политичко питање; то је питање моралне обавезе према жртвама и преживелима. Народни посланик Миодраг Линта истиче важност овог корака не само за сећање на жртве, већ и за борбу против ревизионизма који покушава да умањи или избрише злочине НДХ из историјске свести.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ГОВОРИМ О ПОДИЗАЊУ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ МОНСТРУМА Брнабићева о злочину на Петровачкој цести: Вучић се бори за правду

Покрет за усвајање резолуције, предвођен “Покретом Срба Крајишника”, укључује прикупљање потписа и могућност организовања референдума како би се ово питање учинило приоритетним на националном нивоу. Ово показује да постоји јасна воља међу грађанима да се историјска неправда призна и осуди.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Дакле … , небулоза за небулозом која не рјешава ништа него само замагљује стварно стање. Упада се , по ко зна који пут , у замку као и са “Јасеновцем” и “баженим” Степинцем.
    Злочин над Србима у “лијепој њиној” и на територији (привремено окупиране) Републике СРБске Крајине је перманентан и траје најмање од почетка прошлог вјека. Трајао је и за вријеме Броза и његове комунистичке власти као што је трајао и након Брозове смрти и свих издајничких власти , у Србији , до данас. Са све Финтом , пардон , Линтом.

  2. Vučićev tajni dogovor o ćutanju za NDH
    Sastanak Grabar-Kitarović i Vučića: Bez razgovora o prošlosti
    12 Feb 2018
    *****
    Vučićev tajni dogovor o ćutanju za NDH
    Tajni dogovor Vučića i Kolinde Grabar Kitarović o međusobnom pomirenju
    dogovorili su se tada
    da Srbija više ne pominje NDH prošlost i logor Jasenovac
    a ona zauzvrat neće njega napadati za njegove istupe iz devedesetih.

    1. Да , обећао је Вучић Колинди да јој “неће диркати гаћице” али Срби заборављају “несташлук” Милорада Додика који је послао , преко амера , усташама комплетну “јасеновачку” архиву која је , након издаје РСК , била у Бањој Луци. Када се покуша о томе писати , мислим на издају JNA а и о Додику , на неким порталима у Србији проради цензура па и напади на адресе са којих долазе такви коментари.
      Размјере пропаганде и издаје су стравичне и потврђује се да Србијом и Р. Српском владају ј”U”го-усташе.

  3. Najstariji narodni poslanik moli Skupštinu Srbije više da ne ćuti:
    Кo danas ne glasa za osudu genocida NDH, može se smatrati da taj genocid odobrava

    29.12.2021.
    Najstariji narodni poslanik i preživeli logoraš zloglasne NDH Smilja Tišma podnela je Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog Rezolucije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu 1941-1945.
    “ Od Jasenovca Savom su plutali leševi, da su kod Brankovog mosta u Beogradu napravili čep, pa su nacisti dinamitom razbijali da odguše. Glasajte bez straha, bez bojazni, bez uvijanja, bez kalkulacija, bez stranačkog pragmatizma…molim vas da prestane ćutanje…probali smo da se donese rezolicija 2016., pa 2021. godine i uvek se kaže da nije vreme, ni tada ni sada. Pa kada je vreme?! Srbija više ne može da čeka. I ne treba da čeka. Dozvolite mi da vas poslednji put zamolim da glasate po svojoj savesti. Кo danas ne glasa za osudu genocida, može se smatrati da taj genocid odobrava nad sopstvenim narodom“- navela je Tišma dok je pokušavala da uvrsti predlog Rezolucije u dnevni red Skupštine.
    Dok je ovo izgovarala nekoliko poslanika je negodovalo a jedan od vodećih NATO lobista i poslanik Dragan Šormaz tražio je da joj se oduzme reč.

  4. Још једна од стотине срамних одлука СНС „народних“ посланика,
    које 100% контролише Вучић
    А КОМЕ ТИ ИСТИ СКАНДИРАЈУ АЦО СРБИНЕ

    Злочин “народних“ посланика у Скупштини
    29. децембра 2021.
    На недељу дана пред Нову годину, у потпуном медијском мраку, док је народ у предпразничној трци, на 23. децембар, Скупштина Србије је одбацила осуду хрватских злочина – нити Олуја, нити Јасеновац, нити Јадовно, нити Паг, нити злочини записани камерама Арчибалда Рајса из Првог светског рата… не треба да буду теме у нашој земљи.
    Основано или неосновано, тек, и данас Држава Србија сматра да се не треба замерати Хрватима и дoнoсити резолуцију о хрватском геноциду над Србима, нити у Београду подизати спо­меник светим Јасеновачким мученицима. Јер, за годину-две, кад Срба више и не буде – чему води ововремена државна политика у Србији (у томе је здушно помаже и нешто раније помињана “наука”), причаће се и писати да Јасеновац није ни постојао, те да, преме томе,
    Срби нису ни страдали; ако је неко негде и страдао – сам пао, сам се убио.

  5. Срби ће коначно почети да поштују своје жртве из 20. века тек кад се овај слугерањски режим промени а то није ни на видику. Србима предстоји све веће и веће страдање без обзира на геополитичку ситуацију. Срби су великим делом и сами криви због свог страдања у прошлом веку. Српском краљу олошу била је мала Србија као победница у првом светском рату па је од Краљевине Србије направио Краљевину Срба и швапских коњушара. То му је и велики војвода Живојин Мишић говорио и замерио. Нажалост, и сами Срби морају коначно да прихвате део сопствене кривице за сопствено страдање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *