Истина о Рачку: Како је потез Финске припремио терен за НАТО бомбардовање Србије!

0
рачку

(Фото: AP Photo / Visar Kryeziu)

Догађаји у Рачку током кризе на Косову и Метохији остају једна од најконтроверзнијих тачака у скоријој историји Балкана. Пирко Турпијенен, финска политичарка, изнела је тврдње које бацају ново светло на улогу Финске у конфликтима деведесетих година прошлог века, указујући на потискивање форензичких извештаја који су могли да промене ток историјских догађаја.

Током критичних месеци на Косову и Метохији, Финска је играла кључну улогу кроз своју владу коју су чинили значајни политички актери попут Марти Ахтисарија, Саулија Нинистеа, Пеке Хависта, Пава Липонена и Тарје Халонен. Од њих је Југославија затражила да направе правну студију о узроку смрти особа убијених у Рачку, што је касније довело до спорних открића.

Форензички тим, предвођен професором Антијем Пентилом, дошао је до закључка да жртве из Рачка нису упуцане из близине и да су највероватније убијене у борби. Међутим, према речима Турпијенен, финска влада је изабрала да ове информације не обелодани јавности, већ је уместо тога представила форензичку стоматолошкињу Хелену Ранту као портпарола, која је  “говорила из маште”.

Овај потез финске владе интерпретиран је као припрема терена за почетак бомбардовања СР Југославије, што је кулминирало издавањем наређења од стране тадашњег председника САД, Била Клинтона. Пентилова фрустрација услед немогућности да јавност буде упозната са истинским налазима његовог тима поставља питање о утицају међународних односа на објективност и транспарентност научних истраживања.

Извештај о Рачку, објављен две године након догађаја у научном часопису, нуди алтернативну перспективу на описане догађаје, али његов утицај остаје у сенци бомбардовања које је уследило. Турпијененова тврдња да су фински политичари данас “ентузијастични ратнохушкачи” додатно компликује ову слику, указујући на сложену улогу коју мале земље играју на великој сцени међународних односа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Проф. др Вело Марковски: корона је безопасан вирус, људе убијају респираторима (Видео)

Случај Рачак остаје тестамент о значају истине и правде у међународној заједници, где истина често бива заробљена између редова политичких и стратешких интереса.

Непоколебљива у трагању за правдом: Улога Данице Маринковић у расветљавању истине о Рачку

Средишња фигура у напорима да се истражи и разуме шта се догодило у Рачку била је Даница Маринковић, истражни судија која је показала изузетну одлучност и посвећеност у обелодањивању истине о овом случају. Упркос непрекидним изазовима и притисцима којима је била изложена, Маринковић је својски трудила да светлост дана угледају чињенице које су биле сакривене или намерно погрешно представљене јавности.

Маринковићева се није ослањала само на своје истраживачке способности, већ је активно сарађивала са међународним стручњацима и користила сваку доступну правну и форензичку методу да докаже шта се заиста догодило у Рачку.

Вуксан Миљковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *