“Знате ли да је данас Видовдан?” То питање је Слободан Милошевић поставио полицајцу који га је водио у Хашки трибунал!

1
видовдан

Слободан Милошевић

Видовдан, кључни празник у српској историји, носи са собом тежину значајних историјских тренутака. Овај дан, обележен као симбол борбе и жртве српског народа, светионик је који осветљава путеве прошлости, али и садашњости. На иронију судбине, на Видовдан су се одиграле неке од највећих издаја у српској историји, а један од момената новије историје био је изручење Слободана Милошевића Хашком трибуналу.

Слободан Милошевић, бивши председник Србије и Југославије, преминуо је пре тачно 18 година у притвору Трибунала у Хагу. Његова смрт остаје обавијена велом  контроверзи и бројних спекулација, док је његово изручење изазвало дубоке политичке поделе у српском друштву.

Милошевић је у Хаг изручен у строго поверљивој акцији. Његове речи упућене полицајцу који га је водио у Хаг – “Знате ли да је данас Видовдан” – одјекују као подсетник на тешке моменте кроз које је прошао српски народ.

Сахрањен у сумрак, без државних почасти и верског обреда, у дворишту породичне куће у Пожаревцу, Милошевић је оставио за собом легат који и даље изазива жестоке дебате. Његова политичка улога и последице суђења у Хагу подсећају на сложеност балканске политичке сцене и питања правде и издаје.

Издаја председника Србије али и многих других политичара, генерала и војника, посебно на Видовдан, дубоко је урезала рану у колективно срце српског народа. Изручење Милошевића није само акт политичке одлуке; то је симбол преломног тренутка у којем су се принципи националног суверенитета сударили са међународним притисцима и очекивањима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Слободан Милошевић, иако контроверзна фигура, био је вођа који је у тешким временима покушао да заштити интересе свог народа. У времену када је Хашки трибунал често перципиран као пристрасан, Милошевићева борба у судници остаје запамћена као борба за правду и истину, упркос изазовима и оптужбама које су му стављене на терет.

Прочитајте још:  У Косовској Митровици заказан велики протест против велеиздаје KиM Александра Вучића

Видовдан ће остати дан када се сећамо на издаје, али и на херојство, жртву и патњу. Сећање на Слободана Милошевића и његову судбину подсећа нас на важност одржавања националног идентитета, суверенитета и солидарности у лицу спољних притисака и изазова. Памћење и разумевање наше прошлости кључни су за изградњу будућности у којој се цене правда, слобода и мир.

И наравно не треба заборавити која структуру политичара је издала и предала не само Слободана Милошевића, него све наше хероје који су се током ослободилачких ратова на простору бивше СФЈР храбро борили, а који данас претендују опет на власт. Међутим данас више немају кога да испоруче Западу, осим српских територија Косова и Метохије и душа српског народа.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на ““Знате ли да је данас Видовдан?” То питање је Слободан Милошевић поставио полицајцу који га је водио у Хашки трибунал!

  1. Граница на Дрини је његово “велико” достигнуће са далекосежним последицама за Србски народ!
    Поред ове чињенице постоје и друге због којих ће Срби дуго и тешко плаћати своју слободу ако је икада и буде? Мислим да му се превише даје на значају глорификујући га као вођу који је на крају, шта год и чији год био он, ипак поражен као и народ кога је водио.
    Све што је урађено у периоду комунистичке владавине и терора, а чији је и он играч био, није могло усрећити Србе, кад се добро зна зашто је ова куга од идеологије смишљено “даривана” Србима, Русима…
    Ово се доказује у свакодневном животу: од вере, културе, здравства, школства, итд. где се све чини да дође до коначног расрбљивања православних Срба, а све ово се управо одиграва под влашћу комунистичких потомака који су до гуше надојени мржњом према србском народу.
    Велико је питање да ли ће ова црвена пошаст икада бити уништена?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *