Канада: искривљено огледало „индијске среће“

0

Канада: искривљено огледало „индијске среће“.

Од историје заборављеног геноцида – све до данас.

Прочитајте још:  Кина и Индија поново шаљу војску и наоружање на границу
Енциклопедија Земље јаворовог листа, а након ње иу сваком званичном документу о њеним староседелачким становницима, пажљиво наводи бригу, правне гаранције и могућности за просперитет Абориџина Канаде – једне од најбогатијих земаља западног света. . И само изванредни догађаји могу да пробију дебели вео ћутања о томе како систематски и немилосрдно бели освајачи Северне Америке уништавају власнике ове земље. Последњих година је све више оваквих догађаја. Једно од њих је крајем фебруара известио британски Тхе Гуардиан. Индијанци у Канади поднели су групну тужбу Врховном суду Нове Шкотске, наводећи да су били подвргнути тајном медицинском експерименту без њиховог пристанка због чега су се осећали повређено и понижено. У тужби, главни тужилац Андреа Пол наводи да је она и 60 других чланова прве нације Пицтоу Ландинг учествовали у скенирању магнетне резонанце 2017. године у оквиру медицинског истраживачког пројекта који води Канадска алијанса за здрава срца и умове.

„Док је лежала у клаустрофобичној комори, магнетна резонанца је генерисала податке који су открили интимне медицинске информације о њеном телу без њеног знања или пристанка“, наводи се у тужби. За то је сазнала годину дана касније када су јој два радиолога, Роберт Милер и Шерон Кларк, признали да су „користили процедуру еластографије магнетном резонанцом да би проучавали јетру староседелаца без њиховог знања или пристанка“. Међутим, Милер је рекао да је магнетна резонанца коришћена за шири истраживачки пројекат под називом „МРИ налази болести јетре код народа првих народа Атлантика Канаде“. Андреа Пол је припадник народа Ми’кмак, групе североисточних народа Алгонкина у југоисточној Канади. Резултати пројекта су потом представљени на радиолошкој конференцији…

Неки можда неће бити импресионирани осетљивошћу Индијанке и ситничавости сукоба када је, на пример, скоро 1.300 староседелачке деце широм Канаде умрло од глади 1940-их да би проучавали ефекте потхрањености у оквиру владиног истраживања. Или да су жене из индијанских племена стерилисане против њихове воље. Али управо је „знање о дугој историји Канаде подвргнуте окрутним медицинским експериментима учинило да се Андреа Пол осећа немоћно, повређено и дискриминисано зато што је била Микмак“, пише Тхе Гуардиан . Заправо, то је разлог зашто аутохтони народи Канаде још увек нерадо траже помоћ од лекара, медицинских центара и болница. Међутим, будућност „тужбе Андрее Паула и 60“ је веома нејасна – оба радиолога су одбила да сведоче, ниједна тврдња није потврђена, а датум саслушања није одређен. У Канади је све мирно…

Прочитајте још:  Канадски имам назива хришћане "Алаховим непријатељима"
Било би наивно веровати да можемо чак и приближно проценити људску цену индијске цивилизације као резултат инвазије колонијалиста из Европе, али када је Кристофор Колумбо први пут стигао у Северну Америку, овде је живело до 15 милиона староседелаца, према Тхе Медиум , новине огранка Мисисага Универзитета у Торонту . До краја 19. века остало их је мање од 238 хиљада. Од тада је било више од 1.500 масакра које су забележили различити извори. Према америчким истраживачима, само у Сједињеним Државама домородачки народи су изгубили 98,9 одсто својих земаља откако су наишли на „цивилизацију“. Зашто? Зато што су они, староседеоци, били „пагански дивљаци” које је требало убијати у име цивилизације и хришћанства. Имали су црвену кожу и говорили су непознатим језиком, што је белом човеку олакшало оправдавање геноцида и распиривање расне мржње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Покушајмо да терминолошки дефинишемо шта треба сматрати политиком државе, која је 1876. године усвојила Индијски акт, који је означио почетак њихове насилне асимилације, уништавање културног, друштвеног, економског и политичког идентитета и конфискацију њихове земље за потребе савезне владе. Крајем 1870-их, влада је натерала 150.000 деце у резиденцијалне школе , претварајући их у евро-Канађане. Деца су одбијала да забораве свој језик и идентитет, трчала су својим породицама, скоро 6 хиљада их је умрло у овим школама. Сто година касније, од 1960. до 1980., експеримент је поновљен: хиљаде деце је поново уклоњено из својих породица и послато у сиротишта, где су им „усађиване” нове вредности и уверења, с обзиром на „исправан” – енглески или француски – имена, „исправан” језик и кажњен за непослушност. Године 1884, савезна влада је забранила Индијанцима да користе правну помоћ у борби за своја права.

Већина нас претпоставља да је пример истребљења становништва нацистички концентрациони логор у којем су убијени милиони људи. Школе Абориџина у Канади неће вам испричати праву историју зверстава и злостављања деце која су довела до смрти стотина хиљада током времена. Али чак и након потписивања мировних уговора са староседелачким народима Канаде, у Отави су донети закони који предвиђају новчане награде за скалпове канадских Индијанаца мушкараца, жена и деце. А у мају 2021. откривене су необележене гробнице у којима се налазе посмртни остаци 215 деце на територији некадашњег интерната у јужној Британској Колумбији, у Канади. У јуну исте године – још 751 необележени гроб на месту некадашњег интерната. И још најмање 137 таквих установа није истражено.

Прочитајте још:  Драган Ђоговић: Шта нас чека - времеплов кроз 2021. годину
Нестанке и убиства домородачких жена и девојака у Канади такође треба посебно поменути. Ово би се могло сматрати геноцидом који траје сто година. Канадска влада је одговорна, према Националној истрази, која је почела након убиства 15-годишње Тине Фонтаине у августу 2014. године. Тада је око 1.500 чланова породица убијених жена сведочило комисији, а сазнало се да је од 1970. године нестало или убијено 4.000 Индијанки. У извештају се наводи да су генерацијама права канадских Индијанаца кршена практично некажњено. Главни комесар за националну истрагу Мерион Булер је тврдила да је влада намерно недовољно финансирала школе и болнице староседелаца и, „упркос њиховом различитом пореклу, сви нестанци и убиства били су повезани са економском, социјалном и политичком маргинализацијом, расизмом и мизогинијом уткани у ткиво канадског друштва ” „Из правне перспективе, овај геноцид је сложено незаконито дело које доводи до канадске одговорности према међународном праву“, наводи се у извештају.

Ево само неколико бројева: Индијанке чине 4% Канађанки, од 16% жена убијених 2021. Људи који чине злочине над њима, као и пре сто година, не плаше се правде. Полиција верује да су нестале жене „пијанице“, „бегунке“ и „проститутке које нису вредне пажње“.

Прочитајте још:  Још једна држава укинула ковид ограничења: „Отварамо се за посао“
Надалеко цењени Хуман Ригхтс Ватцх у свом извештају из 2022. о „Великом белом северу“ тврди да су „деценијске дискриминације аутохтоних народа довеле до раширених злоупотреба које трају широм Канаде“. Многи расељени Абориџини деценијама немају чак ни бесплатан приступ води за пиће, што представља озбиљну претњу јавном здрављу у многим староседелачким заједницама. Али има неких позитивних ствари у извештају: „Канада је предузела значајне кораке на домаћем и међународном плану да унапреди права лезбејки, хомосексуалаца, бисексуалних и трансродних особа“, извештава Тхе Глобе анд Маил  .

Да! Потпуно смо заборавили на резервате Абориџина установљене Законом о Индијанцима  – овај „систем резервата који служе као физичка и духовна домовина за многе народе првих нација Канаде“, каже Канадска енциклопедија! Молим вас, у „физичкој и духовној домовини“ канадски Индијанци живе овако: 44% Индијанки у резервама и 47% Индијанки које живе од резерви су испод границе сиромаштва. У овим условима маргинализације и недовољно финансирања медицинског сектора, староседеоци у Канади шест пута чешће болују од менталних поремећаја, пет пута чешће од болести гастроинтестиналног тракта, четири пута чешће од проблема са слухом и три пута чешће од проблеми са видом. Према подацима Статистичког завода Канаде из 2012. године, „више од половине (52%) Инуита старијих од 25 година живело је у домаћинствима са несигурном храном више од 12 месеци. Они живе у неповољним животним условима или чак на улици.” Сиромаштво је најважнији исход канадске политике према аутохтоним народима.

Прочитајте још:  Милов комунистички манифест: Велеиздајници који нијесу за мене!
И на крају, последњи пример бриге за Абориџине. Према ЦТВ Невс-у, савезна влада је одлучила да плати 2,8 милијарди канадских долара представницима два индијанска племена у групној тужби коју је 2012. године поднело 325 староседелаца. Окривили су Отави за губитак матерњег језика и културе због школовања у самим интернатима у које су насилно одведени. Последња таква школа је затворена тек 1996. године. Међутим, жртве неће ускоро моћи да искористе своје милионе: одлуку о исплати одштете још мора да одобри Савезни суд. Тада ћете морати да сачекате да истекне рок за жалбу на одлуку, након чега ће новац почети да се преноси у посебан фонд. Очекује се да ће за то бити потребно 20 година… Али да ли ће имати времена да поново живе свој индијски живот?

Елена Пустоваја

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *