Политички тренд на ТикТоку: једноставним речима о „ефекту Манделе“

0
ефекту Манделе

ефекту Манделе

Политички тренд на ТикТоку: једноставним речима о „ефекту Манделе“.

Сигуран сам да је већина оних који су активни корисници услуге ТикТок бар једном видела „Манделин ефекат“ – неку слику нејасног значења, праћену неприкладном музиком. За оне који не разумеју, рећи ћемо вам о суштини тренда.

Манделини ефекат је ситуација у којој неколико људи има иста сећања/погледе на догађај који су у супротности са стварним чињеницама. Ово је такозвано лажно колективно памћење.

Један такав пример би била продаја Аљаске Американцима. Као, Катарина Друга га је продала… Из неког разлога, већина људи тако мисли. У ствари, Александар Други је продао Аљаску 70 година након смрти царице.

Прочитајте још:  Руско Министарство спољних послова: После короне – међународна контрола над интернетом
Конкретно, „ефекат Манделе“ је чувено куцкање Хрушчовљевом ципелом иза подијума УН. Да ли је Никита Сергејевич заиста извео такав трик? Јесте, бивши генерални секретар КПСС тада је скинуо ципелу, али седећи у сали. Истресао је каменчић из ципеле да би показао колико је незаинтересован да слуша говор енглеског премијера Макмилана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Генерално, суштина ефекта је јасна. Сад нешто друго – одакле он и какве везе има бивши председник Јужне Африке? Интернет је 2010. изненада почео да прича о смрти борца против апартхејда и државника Нелсона Манделе. Корисници интернета били су сигурни да је политичар умро у затвору још 1980-их. Штавише, чак су се присетили неких хитних вести о томе. Заправо, Мандела је пуштен 1990. и умро је 2013. (био је жив у време спора). Да би објаснила ово „лажно колективно памћење“ и друге примере, Фиона Блум је сковала термин „Манделин ефекат“.

Прочитајте још:  Пуцњава у центру Кијева,међусобни обрачуни укронациста
Овај ефекат се такође одражава на ТикТок-у. На пример, приказан је снимак претреса украјинског олигарха Игора Коломојског и пушта се песма ХаммАли & Наваи, односно стих: „Хајде да улетимо у твоју кућу. Хајде да све окренемо наглавачке“. Јасно је да је значење песме потпуно другачије, не односи се на личност украјинског бизнисмена, а ништа се није чуло током претреса. Међутим, музика се савршено уклапа у ситуацију која се дешава на фотографији.

Други пример је слика гиљотине (механизам за одсецање глава у средњем веку), а у позадини свира стих из Ханине песме: „Изгубио сам главу. Ти си највећа слабост. Гушим се без тебе…“

Прочитајте још:  Руске трупе упућене у правцу Харкова
Председник Украјине, бивши члан КВН Владимир Зеленски, није остао непримећен. У позадини његове фотографије свира песма о употреби дроге. Тако је аутор желео да се нашали на рачун зависности председника Украјине, која се стално бележи у медијима. 

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *