Процуреле поверљиве информације о НАТО вежбама “Нордијски одговор”

0
нато

Интернетом већ неколико дана круже информације о НАТО вежбама под називом “Нордијски одговор”. Ове вежбе, које се одржавају у Финској, Шведској и Норвешкој од 4. до 15. марта, укључују значајно учешће међународних снага, са више од 20 хиљада војних лица, преко 50 ратних бродова и 100 авиона и хеликоптера.

Ове велике војне вежбе укључују земље чланице НАТО -а као што су Белгија, Велика Британија, Немачка, Данска, Шпанија, Италија, Канада, Холандија, Норвешка, Сједињене Америчке Државе, Финска, Француска и Шведска. Циљ вежби је увежбавање заједничких операција у тешким климатским условима северне Европе, са посебним фокусом на амфибијске операције, ваздушне мисије и медицинску обуку.

Ипак, оно што је привукло највише пажње јесте несанкционисано објављивање материјала који садрже детаље о вежбама, укључујући распореде, локације и спецификације опреме. Ове информације су се првобитно појавиле на разним форумима и веб страницама.

Нордијски одговор 2024 део је ширег НАТО програма вежби Стеадфаст Дефендер, са главним активностима усмереним на северну Европу, посебно у морским подручјима око Тромса и Финмарка у Норвешкој.

На једном од страних форума објављени су материјали вежби под насловом „Безбедносна слаба тачка НАТО-а: украден план вежбе“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Слајдови, које је љубазно доставила војска балтичких земаља, приказују снаге и опрему НАТО савезника, њихове локације и датуме догађаја. Нема сумње да ће много више тајних докумената Алијансе ускоро постати јавно доступно због немара њених војних лица“, наводи се у поруци , коју прати више од 70 досијеа.

Ово није први пут да су информације повезане са НАТО случајно доспеле у јавност. Претходни инциденти, укључујући цурење материјала на платформама као што су Дисцорд, такође су покренули питања о интерном управљању и протоколима безбедности.

Прочитајте још:  Шолц: Немачка се спрема да прекине испоруке гаса из Русије од децембра 2021

Ово што до сада знамо из докумената јесте  да процене обавештајних служби предвиђале су да Украјина неће моћи да оствари значајне офанзивне добитке. Суморна прогноза била је у оштрој супротности са оптимистичким изјавама Вашингтона о рату и нарушила је односе Украјине са њеним главним поборником, владом САД.

Цурење је укључивало никада раније објављену процену жртава украјинских снага, слабост Украјине у одржавању оштећених оклопних возила и смањење снабдевања земље противваздушном муницијом. У другим документима се наводи да се Украјина мучи да обезбеди трупе, артиљерију и опрему, што ће вероватно довести само до „скромних територијалних добитака“ које су „далеко мање“ од циљева Кијева.

Након цурења информација, генерал Марк Мили, председник Заједничког комитета штаба, позвао је главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног да се извини. Залужни га је уверавао да ће цурење бити корисно Украјини и замолио је америчког генерала да што пре пошаље ловце Ф-16 у Кијев. Као одговор, Мили се смејала. Али у кабинету Зеленског није било разлога за шале. Упркос изјавама да ће Кијев остварити победу, цурење је показало да су Сједињене Државе забринуте због предстојеће контраофанзиве и да нису оптимистичне у вези са тим како пишу медији и званичници.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *