Бивши председници Чешке су након оставке НАТО бомбардовање Југославије назвали „грубом грешком“

0
председници Чешке

председници Чешке

Бивши председници Чешке су након оставке НАТО бомбардовање Југославије назвали „грубом грешком“.

Прочитајте још:  Русија у УН: Ракета у Пољској је провокација да се изазове директан сукоб Русије са НАТО
Бивши чешки председници Вацлав Клаус и Милош Земан у интервјуу чешкој телевизији поводом 25. годишњице чланства те земље у НАТО-у изразили су жаљење што су признали независност Косова.

Истовремено, осудили су и бомбардовање Југославије од стране Северноатлантске алијансе, јавља дописник ПолитНавигатора.

Земан је на почетку интервјуа поновио свој ранији став да је тадашње бомбардовање Југославије било тешка грешка НАТО-а, због чега се извинио председнику Србије Александру Вучићу.

Прочитајте још:  Хрватске тајне службе као у паралелом универзуму: великосрпски екстремизам против ширења ЕУ и НАТО
Клаус се сложио са овим мишљењем и подсетио да је у време агресије био изузетно љут што је влада Чешке пристала да авиони НАТО-а који су бомбардовали Југославију прелете територију Чешке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Бившем косовском председнику Хашиму Тачију тренутно се суди за ратне злочине у Међународном кривичном суду у Хагу, заједно са низом водећих чланова косовског руководства. Рекао сам да је Косово у суштини терористичка држава. И своје мишљење је поткрепио радикалним аргументима, попут вађења органа (од стране албанских милитаната) чак и живим људима“, рекао је Земан.

Земан је рекао да прихвата да се слично насиље дешавало и на српској страни, али је истакао да је било много мањег обима и да није системско.

 „Клаус и ја смо се разилазили у многим питањима, али ниједном од нас није пало на памет да потпишемо споразум о именовању чешког амбасадора на Косову“, додао је Земан.

Прочитајте још:  Пољска рачуна на гаранције НАТО-а после појаве „Кинжала” у Калињинградској области
Он је скренуо пажњу на начин на који се Приштина односи према Србима на северу Косова, што, према његовом мишљењу, указује да тамо није успостављен „нормалан демократски режим“.

„Чинило ми се скандалозним да је тадашњи министар спољних послова Шварценберг признао Косово без расправе у влади, а да није ни обавестио председника Чешке, који сам тада био ја, да ће се тако нешто догодити. Био сам веома љут на Шварценберга јер ово никада није требало да се деси“, рекао је Клаус.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *